neljapäev, 18. august 2022

Planeetide ja tähistaeva teleskoobivaatlus Tõrvas

Õhtud on tavatult soojad, pimedad ja selged ning saabunud on paras aeg pidada maha üks korralik teleskoobivaatlus või miks mitte lausa vaatluspidu. Planeedid tõusevad juba taevasse, perseiidide meteoorisadu veel mingil määral kestab ja südaöö ajal tõeliselt pimedaks minev taevas pakub hulgaliselt vaadeldavat kraami.

2019. aasta teleskoobivaatlus Tõrva Tule Päevade raames. Nüüd on õhtud juba oluliselt pimedamad.

Niisiis täna, 19. augusti õhtul algusega kell 22 paneme Tõrva linnapiirile üles oma teleskoobi või isegi mitu, millest avaneb kõigil võimalus oma silmaga läbi vaadata ning kaugete objektide olemasolus ja iseloomus veenduda.

Oodatud on kõik - noored ja vanad, huvilised ja võhikud, lapsed ja vanavanemad. Võimalusel võtke kaasa oma vaatlusvahendid, alustades kaamerate ja binoklitega, lõpetades kuuri all tolmu koguvate teleskoopidega. Kui kasutada ei oska, siis pole hullu - nuputame koos välja. Mugavuse mõttes kuluvad ära lamamistoolid, piknikulinad ja sääsetõrje.. Igaks juhuks tasub kaasa võtta ka pikemaid riideid.
Peegelkaamerate (Nikon, Canon, Sony) olemasolul saame proovida teha ka läbi teleskoobi planeetidest ja Kuust pilte.
MIDA JA MILLAL VAATAME?
Reedel umbes kella 22 ajal tõusevad idakaarest hiidplaneedid Saturn ja Jupiter, millest esimene jõudis pühapäeval Maaga vastasseisu ning mille vaatlemiseks on saabunud aasta kõige parem aeg. Teleskoobis on selgelt näha planeedi ümber tiirlevat võimast rõngassüsteemi ja suurimaid kuid. Jupiteri puhul näeme selle tumedaid gaasivööte ja nelja suurimat kuud, mis moodustavad omamoodi miniatuurse Päikesesüsteemi. Lisaks neile tõuseb kella 23 ajal kirdest umbes poole jagu valgustatud Kuu ja planeet Marss. Teleskoobiga osutub Päikesesüsteemist võimalikuks vaadelda veel jäähiidu Uraani ja asteroid Vestat.

Selline näeb lõunakaar välja umbes südaöö ajal.

Kesköö paiku saabub öö kõige pimedam aeg, kui nähtavale tuleb kaugetest tähtedest helendav Linnutee, mitmed planetaarudud, kerasparved, täheparved, kaksiktähed ja galaktikad. Kõiki neid me piiratud hulga teleskoopidega ära vaadelda ei jõua, aga midagi ikka.
Vaatlus kestab kusagil kella üheni öösel või kuni rahvast jätkub. Kõige varasem hea vaatlusaeg algab kusagil kella 23st. Enne seda saab tutvuda tehnika ja teooriaga...
KUS VAATAME?
Vaatluspaik peaks olema tuttav eelnevatest Tõrva Tule Päevadest. Täpsemalt on siis tegu põllunurgaga Tõrva Kaarlimäe tänava ametliku osa lõpus (kus majade rida lõppeb), asulasildi kõrval. Kaardi peal näeb asukohta alt. Link asukohale google mapsis:


Kui tõesti üles ei leia, siis võib helistada numbril +372 56568585
Üritus on tasuta!
Näeme tähtede all!
NB! Tähelepanu autotuledega, mis võivad inimestel öönägemise rikkuda. Sõiduvahendid tasub jätta tee äärde.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar