esmaspäev, 29. august 2022

Tagasi Kuule... varsti!

Autor: Üllar Kivila

Lähipäevil on oodata Artemis I, NASA uue mehitatud Kuu-lendude programmi esimese katselennu starti. Kuigi see lend on veel meeskonnata, siis järgmised lennud viivad inimesed tagasi Kuu orbiidile ja pinnale. Esialgne plaan nägi ette starti täna (29. augustil) kell 15:33, kuid tehniliste probleemide tõttu ühe kanderaketi peamootoriga jäi see katse ära. Järgmised stardiaknad on 2. või 5. septembril.
See lend annab tuleristsed kahele Artemise programmi olulisele komponendile: kanderaketile SLS (Space Launch System) ning kosmoselaevale Orion. SLS on praegu kasutuses olevates rakettidest kõige võimsam ning peab selle lennuga tõestama, et suudab edukalt ja turvaliselt mehitatud kosmoselaeva Maa orbiidile toimetada. Orion on uue põlvkonna süvakosmose-lendudeks mõeldud kosmoselaev, mis peab tõestama, et suudab edukalt üle kuu aja pikkuse missiooni käigus meeskonnale turvalist keskkonda pakkuda ning pärast tervelt Maale naasta.
NASA TV otseülekannet stardist saab vaadata siit: https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg

Missiooni käigus saab reaalajas kosmoselaeva asukohta jälgida siit: https://www.nasa.gov/specials/trackartemis/

SLS rakett teel stardiplatsile.

Planeeritud SLS edasiarendused. Uuematest versioonidest on plaanis luua eraldi mehitatud kosmoselaevade ja kaubaveo variant. Info võrdluses on raketi kandevõime Maa-lähedasele orbiidile, lisatud ka Apollo programmis kasutatud Saturn V.

Ülevaade SLS siseehitusest. Kõige mahukam osa on keskmine 1. aste, mis koosneb valdavalt kahest suurest kütusepaagist, milles on kokku pisut alla 1000 tonni vedelat vesinikku ja hapnikku. Sellega toidetakse nelja RS-25 peamootorit, mis pärinevad kosmosesüstikutelt. Samuti on kosmosesüstikutelt pärit kaks külgmist tahkekütusel töötavat kiirendit, kummaski umbes 300 tonni kütust.

Artemis I missiooni ajakava. Orion veedab ligi kuu aega Kuu ümber elliptilisel orbiidil, kuhu on planeeritud tulevikus rajada kosmosejaam Lunar Gateway. Pika lennu jooksul saadakse põhjalik ülevaade kiirguskeskkonnast ning sellise orbiidi stabiilsusest.

SLS esmalennu viivituste ajajoon. 2010. aastal alustatud projekti kohaselt pidi esmastart toimuma hiljemalt 2017. aasta alguses.

Kunstniku kujutis Orionist Maa orbiidil koos raketi 2. astmega, mis selle Kuu suunas lennutab.

Kunstniku kujutis Orionist Kuu orbiidil.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar