kolmapäev, 12. oktoober 2022

Inimkonnal õnnestus muuta taevakeha orbiiti

26. septembril põrkus NASA sond DART täiel kiirusel asteroidiga Dymorphos, eesmärgiga muuta esimest korda ajaloos teadlikult asteroidi trajektoori. Nüüdseks on selgunud, et katse õnnestus paremini kui esialgu loodeti. 160 meetrise läbimõõduga Dymorphos on väiksem liige binaarsüsteemist, tiireldes ümber mitu korda suurema Didymose asteroidi (läbimõõt 780 meetrit). DARTi missiooniks oli proovida vähendada Dymorphose orbitaalkiirust piisavalt, et see langeks oma emaasteroidile mõõdetavalt lähemale ja seega ajaliselt lühemale orbiidile.

Fotodel kosmoseteleskoopide Hubble ja James Webb jäädvustused DARTi kokkupõrkest.

Kui enne kokkupõrget kulus Dymorphosel ühe tiiru tegemiseks 11 tundi ja 55 minutit, siis viimastel nädalatel tehtud vaatlused maapealsete teleskoopidega on teinud kindlaks, et nüüd võtab sellel ühe tiiru tegemine aega 11 tundi ja 23 minutit. Vahe on 32 minutit (+-2min). Kusjuures missiooni minimaalseks eeldatavaks mõjuks oli algselt 73 sekundiline muutus. Seda ületas reaalne tulemus enam kui 25 korda.
Kindlasti jälgitakse Dymorphos-Didymos süsteemi veel tulevatel kuudel ja aastatel veelgi lähemalt. Näiteks kahe aasta pärast stardib selle poole Euroopa Kosmoseagentuuri sond Hera, mille missiooniks on kokkupõrkes tekkinud kraatrit koha peal uurida. Kogutud andmed võivad tulevikus olla hindamatud proovimaks muuta mõne Maad ohutava asteroidi või komeedi kurssi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar