teisipäev, 11. oktoober 2022

Kuu tekkimine kokkupõrkes Theiaga

Juba viimased pool sajandit on Kuu tekke juhtivaks hüpoteesiks olnud, et umbes 4,5 miljardi aasta eest eest tabas toonast proto-Maad umbes Marsi suurune planeet Theia, mis paiskas selle orbiidile hulga kivist materjali, millest järgnevate tuhandete aastate jooksul moodustus aeglaselt kokku Kuu. Nüüd loodud värske ja senisest palju suurema lahutusvõimega* simulatsioon taolisest kokkupõrkest näib vihjavat, et kuigi hüpoteesi esimene pool peab tõenäoliselt paika, võis Kuu moodustuda pigem loetud tundide kui aastatuhandetega. Samuti tundub selline seletus paika minevat Kuult Apollo missioonide käigus kaasa toodud pinnaseproovidega, mis näitavad suurt sarnasust Maa koostisega. Nimelt võis teatud nurga all aset leidnud kokkupõrge paisata Maa orbiidile peamiselt proto-Maast endast pärinevat ainet ning suhteliselt vähe fragmente Theiast. Uued Artemise missioonid, mis näevad inimeste naasemist Kuule, kavatsevad muuhulgas senisest palju lähemalt uurida Kuu siseehitust ja koostist. Ehk siis teame asjast juba rohkem.

PS. Simulatsioonis on näha, et Kuu moodustub Maa orbiidile vaid paar korda kaugemal kui selle läbimõõt. Nüüdseks on Kuu loodejõudude tõttu eemaldunud Maast 30 läbimõõdu kaugusele ning jätkab seda tempos kusagil 4 sentimeetrit aastas.

*lahutusvõime all mõeldakse sisuliselt simulatsioonis osalevate osakeste arvu. Siiani on suudetud kokkupõrget ette kujutades kasutada 100 tuhat kuni miljonit osakest. Uus simulatsioon suudab aga sama teha kuni 100 miljoni osakesega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar