reede, 21. oktoober 2022

James Webb ja Loomise sambad

Üks Hubble kosmoseteleskoobi kuulsamaid fotosid on 1995. aastal tehtud lähivõte Kotka udukogu keskmest, kus on näha valgusaastaid pikki hiiglaslikke tolmust ja gaasist moodustisi, milles tekivad uued tähed ning mida juba süttinud kuumad tähed oma kiirgusega erodeerivad. Foto sai kiiresti hüüdnimeks Pillars of Creation ehk Loomise sambad ning 20 aastat hiljem pildistas Hubble seda uuesti.

Loomise Sambad Hubble kosmoseteleskoobis 2005. aastal.

Nüüd viimaks on Loomise sambaid pildistanud James Webbi kosmoseteleskoop, mille lähiifrapuna spektris töötav kaamera näeb sõna otseses mõttes läbi paksu sammaste gaasi ja tolmukihi kuni selles vastsündinud või kohe-kohe sündivate tähtedeni välja. Punaselt hõõguvatena on näha gaasipilvi, mis on parasjagu gravitatsiooniliselt kokku langemise etapis ning mis eraldavad soojust (midagi kokku pressides läheb see ju kuumaks).

Loomise Sambad James Webbi kosmoseteleskoobis.

Kuigi võiks arvata, et Webbi soojuskiirguses töötavad detektorid näevad sammaste taustal olevast gaasist läbi kaugemasse universumisse, ei ole see päris nii. Vastasel juhul peaks foto olema täidetud kaugete galaktikatega. Paraku on Kotka udukogu täitev tähtedevaheline gaas ja tolm selleks liiga paks ning moodustab otsekui tähevalguses helendava kardina. Seda võib võrrelda püüdega vaadata hästivalgustatud toas läbi kardinate pimedasse öhe.

Kotka udukogu asub meist ligikaudu 6500 valgusaasta kaugusel Mao tähtkujus. Sambaid näeb pisikestena udukogu keskel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar