esmaspäev, 24. oktoober 2022

Osaline päikesevarjutus Eesti kohal (25. oktoober, 2022)

Kes veel ei tea, siis homme lõuna ajal on Eesti kohal toimumas osaline päikesevarjutus, mille käigus katab Kuu kinni üle poole Päikese kettast. Kas seda ka meie maalt näha saab, on iseasi, kuna homseks lubatakse üsna pilvist taevast. Teatud paksusega pilved lubavad vahel Päikesel endast parajal hulgal läbi paista, mis juhul oleks varjutus vaadeldav ka ilma abivahenditeta. Eks ole näha (või siis mitte).

Eesti keskel Paides algab varjutus ehk Kuu puudutab päikeseketta serva umbes kell 12:12 ning saavutab oma maksimumi kell 13:23. Selleks hetkeks on kaetud kusagil 54 protsenti Päikesest. Varjutus lõppeb ehk Kuu lahkub Päikese eest täielikult kell 14:33. Sõltuvalt vaatleja täpsest asukohast erineb varjutuse alg- ja lõppaeg ning varjutuse määr Eesti piires paari minuti ja protsendi võrra.

Eelmise aasta 10. juuni varjutus läbi meie teleskoobi. Pange tähele, et Kuu siluett ei ole päris tasane vaid Kuu orgude ja mägede tõttu ebaühtlane. Suuremalt: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Paikese_varjus_2021.jpg

Seekordset varjutust näeb pildil varjutatud osa sees. Mida tumedam värv, seda rohkem Kuu Päikest katab.
Seekordset osalist varjutust on näha Euroopast, Venemaalt, Lähis-Idast ja Kirde-Aafrikast. Kusjuures täielikku varjutust ei näe homme kusagilt, kuna Kuu täisvari liigub napilt tervest Maast mööda. Kõige suuremat varjutust (maksimumis 82%) näeb kesk Lääne-Siberi lauskmaad.
Varjutuse vaatamiseks sobivad üksteise peale pandud CD/DVD plaadid, küünla peal mustaks tahmatud klaasid või keevitusmaskid ja nende klaasid. Kõige parema vaatepildi saab aga muidugi spetsiaalsete päikeseteleskoopidega. NB: tavaliste teleskoopide ja binoklitega Päikese vaatamine võib lõppeda jäädava nägemiskahjustusega.
Teadaolevalt toimuvad varjutuse avalikud vaatlused Tallinnas Nõmme Huvikooli katusel, Tartu Tähetornis ja Teaduskeskus AHHAA katusel. Helgema ilma puhul üritab ka Tõrva Astronoomiaklubi oma teleskoobi ja karbitäie keevitusmaski klaasidega Tõrva kesklinnas Veskijärve ääres kohal olla.

Eelmise aasta 10. juuni vaatlus Tõrvas Veskijärve kaldal. Nii ilusat ilma ei tule homme kindlasti mitte. Foto autor: Ülav Neumann

Viimati sai Eestis osalist päikesevarjutust näha eelmise aasta 21. juunil, kui Kuu varjas Päikesest ära maksimaalselt 24 protsenti ja järgmine tuleb 2025. aasta märtsis (maksimumis 14 protsenti). Täielikku päikesevarjutust sai Eesti loodenurgast näha viimati 1990. aasta 22. juulil ning järgmise sellise nägemiseks tuleb oodata 2126. aasta oktoobrini. Seevastu rõngakujulist päikesevarjutust näeme me Eestist juba 2039. aasta 21. juunil.
Varjutusest sai kirjutatud ka Postimehes: https://teadus.postimees.ee/.../pilk-taevasse-teisipaeval...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar