laupäev, 15. aprill 2023

Astronoomiaklubi astrofoto: M101 ehk Tuuleratta galaktika

Eelmisel nädalavahetuse selgetel öödel saime viimaks oma uue astrokaamera (veelkord, tänud KOP programmile!) tõeliselt proovile panna. Kuna kevadine aeg on peamiselt galaktikate ja kerasparvede hooaeg, siis suunasime kolmel järjestikul ööl teleskoobitoru ühe meie taeva kaunimale M101 tähist kandvale hiidspiraalgalaktikale, millele on oma kuju järgi antud Tuuleratta galaktika hüüdnime (inglise keeles Pinwheel). Leiab selle kohe Suure Vankri "aiste" kõrvalt, kus see moodustab asterismi kahe tiputähe - Alkaidi ja Miitsariga - peaaegu võrdhaarse kolmnurga.

Tuuleratta galaktika, mis avastati 1781. aastal prantsuse astronoom Pierre Méchaini poolt, asub meist kusagil 21 miljoni valgusaasta kaugusel. Ehk siis pisut vähem kui kümme korda kaugemal kui meile lähim hiidgalaktika Andromeeda. Suuruse ja tähtede arvu poolest jätab see aga varju nii Linnutee kui Andromeeda. Läbimõõdult 170 000 valgusaastat, mahutab see endasse ligikaudu triljon tähte. Kui suur see arv on? Ütleme nii, et kui keegi peaks tahtma kõik Tuuleratta galaktika tähed ükshaaval üle lugeda ning tal kuluks igale tähele keskmiselt sekund, siis see ülesanne võtaks tal kokku üle 31 tuhande aasta.

Tuuleratas on täidetud arvukate ja suurte tähetekkepiirkondadega, mis paistavad fotol heledamate kobaratena selle spiraalharudes. Lisaks on sellel mitu pisemat satelliitgalaktikat, millest suurim ja lähedam (NGC 5474) paistab kaadri vasakus servas. All vasakul on näha ebakorrapärast galaktikat NGC 5204. Ammused lähedased möödumised ja gravitatsioonilised vastasmõjud nende ja teiste naabergalaktikatega on tõenäoliselt vastutavad Tuuleratta natukene ebasümmeetrilise kuju eest.
Teleskoop Orion 8" Astrograph, monteering EQ6R-PRO, kaamera ASI071MC Pro (projekt on elluviidud Kohaliku omaalgatuse programmi toel), 303x100sek(+50 flat, 50 dark flat, 60 dark), gain 90, filter Optolong L-Pro. Gideeritud. PHD2, N.I.N.A, DSS, Pixinsight.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar