neljapäev, 13. aprill 2023

ESA ambitsioonikaim missioon alustab teekonda Jupiteri kaaslaste juurde

Autor: Üllar Kivila

Täna Eesti aja järgi kell 15.15 peaks Prantsuse Guajaanast Euroopa kosmodroomilt Ariane 5 kanderaketi pardal startima Euroopa Kosmoseagentuuri seni suurim süvakosmose-sond JUICE. Sondi täispikk nimi inglise keeles on „Jupiteri jäiste kuude uurija“. Ligi 6-tonnise stardikaaluga sond alustab 8 aasta pikkust retke Jupiteri kaaslaste juurde. Pika reisiaja tingib sondi suur mass, millest üle poole, ligi 3,6 tonni on kütus, mida läheb hiljem vaja Jupiteri kaaslaste süsteemis manööverdamiseks. Ka sond ise pole teab mis väike seade – lahtivolditud päikesepaneelide ja kuude kaardistamiseks mõeldud radariantenniga sirutab JUICE end üle 25 meetri laiaks ning 16 meetrit pikaks.

JUICE'i skeem olulisemate teadusinstrumentide lühenditega, suuruse võrdluseks ka inimene.

Ariane 5 stardiootel 11. aprillil. JUICE on juba ninakoonusesse lastiruumi pakitud. Huvitav lisadetail - see on eelviimane Ariane 5 start, lähiajal võtab selle ESA tööhobuse rollis oleva raketi töö üle uuem mudel Ariane 6.

Stardijärgne missioon koosneb kolmest etapist:
  • 2023–2031: teekond Jupiterile, selle käigus sooritab sond kolm gravitatsioonimanöövrit Maa ja ühe Veenuse juures. Missiooni plaanis on ka võimalus mõnest asteroidide vöö objektist lähemat möödalendu sooritada.
  • 2031–2034: Jupiteri orbiit, mille käigus sooritab JUICE lähemaid või kaugemaid möödalende kõigist neljast suuremast kuust, kuid lähema uurimise all on kolm välimist: Europa, Ganymedes ja Kallisto. Jupiterile kõige lähemal tiirutav Io saab vähem tähelepanu, kuna tiirleb praktiliselt täpselt keset Jupiteri võimsa magnetvälja tekitatud kiirgusvööndeid ning seal pikemalt viibimine ei mõjuks sondi elektroonikaseadmete pikaealisusele kuigi hästi. Sel perioodil töötab JUICE Jupiteri ümber üheskoos NASA Europa Clipperiga, mis peaks startima 2024. aasta oktoobris. Need kaks paralleelselt töötavat kosmoseaparaati annavad meile Jupiterist ja selle kaaslastest eeldatavasti väga hea ülevaate.
  • 2034–?: missiooni viimase etapina pidurdab JUICE end Jupiteri suurima kuu Ganymedese orbiidile ning uurib seda erilise põhjalikkusega, kaardistades detailselt kogu kuu pinna ning ka võimaliku vedela vee ookeani, mis arvatakse selle pinna all leiduvat. JUICE’ist saab ajaloos esimene kosmoseaparaat, mis tiirutab mõne teise planeedi kuu orbiidil. Jupiteri ümber tiirutamist jätkav NASA Europa Clipper uurib samanimelist kuud edasiste möödalendude käigus.
Põnevad lingid:
Kui tänane start ei peaks tehnilistel põhjustel või ilmastiku tõttu toimuma, siis järgmine võimalus avaneb kas järgmistel päevadel või augustikuus.

JUICE'i missiooni 1. etepp - teekond Jupiterile.

JUICE'i missiooni 2. etapp - Jupiteri orbiidil.

JUICE'i missiooni 3. etapp - Ganymedese orbiidil.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar