teisipäev, 25. aprill 2023

Jaapani ispace ettevõte üritab esmakordset Kuul maandumist

Uus info: side maanduriga katkes vahetult enne eeldatud kontakti Kuu pinnaga, mis tähendab peaaegu kindlasti, et maandumine ebaõnnestus. Kahju.
Täna (25. aprillil) vähem kui tunni pärast üritab Kuul Atlase kraatris maanduda Jaapani ettevõtte Ispace maandur Hakuto-R M1 (Missioon1). Eduka maandumise puhul oleks tegemist esimese eraettevõtte poolt Kuu pinnani toimetatud missiooniga. Umbes 2,3 meetrit kõrge Hakuto-R startis detsembris Falcon 9 raketi pardal ning see kannab endaga kaht pisikest kulgurit. Nest esimene on kaherattaline ja umbes apelsini mõõtu ning see on väljaarendatud JAXA (Jaapani Kosmoseuurimise Agentuur), Jaapani mänguasjatootja Tomy Co ja Sony gruppi poolt. Teine nelja-rattaline kulgur nimega Rashid kuulub Araabia Ühendemiraatidele. Lisaks kaameratele on maanduri pardal pisikene tahkeaku, mille on kokku pannud Jaapani süüteküünalde tootja NGK ning mille eesmärgiks on uudset tehnoloogiat Kuu-oludes testida.

Eelmise nädala neljapäeval Hakuto-R pardalt tehtud foto, mis näitab Kuud ja selle poolt heidetud varju ligi 400 000 kilomeetri kaugusel asuvale Maale. Austraalia kandis oli sellel ajal vaadeldav päikesevarjutus.

Hakuto-R M1 maandumispaik asub kusagil 87-kilomeetrise läbimõõduga Atlase kraatris.

Hakuto-R M1 maanduri makett. Kõrgust on sellel kusagil 2,3 meetrit.

Nelja-rattaline kuukulgur nimega Rashid, mille ehitajaks on Araabia Ühendemiraadid.

JAXA, Sony ja Tomy Co poolt väljaarendatud minikulgur, mille suurust võiks võrrelda apelsiniga ning millel on mobiilsena kaks poolkera kujulist ratast.
Kui kõik läheb hästi, siis järgmine aasta stardib Kuu suunas juba Ispace teine missioon, mille eesmärgiks on sealsele pinnale toimetada ettevõtte enda poolt ehitatud kogukam ja keerukam kulgur. Siiani on suutnud Kuul edukalt maanduda vaid Nõukogude Liidu, USA ja Hiina kuumissioonid.
Otseülekannet maandumisest (mis peaks aset leidma Eesti aja järgi kell 19:40) saab vaadata siit:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar