neljapäev, 20. aprill 2023

Astronoomiaklubi astrofotod: Päike ja plekid (2022 aprill)

Täna hommikul sai peaaegu teisel pool maakera näha haruldast hübriidpäikesevarjutust (teatud kohtades rõngakujuline, teatud kohtades täielik). Läbi Maa me kahjuks oma teleskoobiga vaadata ei saa, aga lõuna ajal saime vaadelda ja pildistada seda sama Päikest, mille eest Kuu mõned tunnid varem minema libises.

Tähepinnal on näha arvukad plekid, mis muutuvad Päikese umbes 11-aastase aktiivsustsükli tipule (kusagil 2026. aastal) lähenedes üha tavalisemaks. Lisaks hakkavad need moodustuma Päikese ekvaatorile üha lähematel laiuskraadidel. Kujutavad nad endast ümbritsevast umbes 5800K temperatuuriga pinnast kusagil 2000K madalama temperatuuriga piirkondi, mis on jahtunud ajutiste häirete tõttu tähe pinnaaluses plasmatsirkulatsioonis. Häirete põhjuseks on Päikese komme enda ülivõimsaid magnetvälju perioodiliselt sõlme keerutada, kuni need "sõlmed" hakkavad muuhulgas plasma ringliikumist segama. Suurim plekipiirkond kannab tähist 3282. Lähemat vaadet sellest ja suuruse võrdlust Maaga näeb alt.


Foto tegemiseks kasutasime 2400 kaadrist 240 parimat/selgemat, mis said tehtud läbi teleskoobi ette asetatud Baaderi päikesefiltrikile. Lähivaateks asetasime kaamera ja teleskoobi vahele 2x barlow läätse. Teleskoobiks Orion 8" Astrograph ja kaameraks ASI071MC-Pro (projekt on viidud ellu kohaliku omaalgatusprogrammi toel). Fotode liitmiseks ja timmimiseks kasutasime programme PIPP, Autostakkert, Registax ja PS.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar