reede, 14. aprill 2023

JUICE asus Jupiteri suunas teele

ESA JUICE nimelise kosmosesondi start oli edukas ning nüüdseks on kosmoseaparaat kanderaketist eraldunud, maajaamaga ühenduse saavutanud, oma päikesepaneelid lahti voltinud ning toimub pardasüsteemide korrasoleku kontroll.

Ees ootab pikk lend, järgmine põnevam sündmus peaks olema 2024. aasta augustis, mil JUICE naaseb Maa juurde, et meie planeedi orbitaalliikumise arvelt enda hoogu kasvatada. Pärast seda toimub veel kaks manöövrit Veenuse ja kaks korda uuesti Maa juures ning saabumine Jupiteri orbiidile toimub 2031. aasta suvel.

JUICE'i start Euroopa kosmodroomilt Prantsuse Guajaanas. Ariane 5 tegi oma töö hästi ning start möödus tõrgeteta. Pilvise ilma tõttu paraku eriti palju videopilti näha ei saanud.

Aega tühja ei kulutata. Ariane 5 ülemine aste saatis JUICE'i otse planeetivahelisele trajektoorile ilma vahepeal Maa orbiidil peatumata. Tähistatud on mõned ESA maajaamadest, mida on tarvis raketiga püsiva side pidamiseks.
Kui ootus tundub pikk, siis tasub meenutada Cassini-Huygenisi missiooni, mis startis Maalt 1997. aastal ning jõudis Saturni orbiidile 2004. aastal. Kannatllikkuse eest andis see sond meile järgneva 13 aasta jooksul üle 450 000 foto ja ~600 GB teadusandmeid Saturnist ja selle paljudest kaaslastest. JUICE toob järgmise aastakümne jooksul Jupiteri süsteemi samamoodi meile koju kätte.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar