kolmapäev, 26. aprill 2023

Astronoomiaklubi astrofoto: M63 ehk Päevalille galaktika

Eelmise nädala selged ja kuuvabad ööd pakkusid kodumaistele taevapiltnikele kauaoodatud vaateid tähtede- ja galaktikatevahelisse ruumi. Meie sihtmärgiks kahel sellisel ööl oli jäädvustada üht kaunist spiraalgalaktikat Jahipenide tähtkujus, mis kannab hüüdnime Päevalille galaktika (M63, NGC 5055) ning millele me oma teleskoopi ega kaamerat enne seda veel suunanud polnud.

Tegemist on meie Linnuteest umbes 30 miljoni valgusaasta kaugusel asuva ja suhteliselt vähelevinud helvespiraalgalaktikaga*, mis sisaldab umbkaudu 400 miljardit tähte. Seega on see Linnutee mõõtu või isegi veidi suurem. M63 avastati prantsuse astronoom Pierre Méchaini poolt 1779. aastal ning see oli üks esimesi omataolisi, mille puhul suutis Iiri astronoom Lord Rosse oma toona maailma suurima teleskoobi abil tuvastada spiraalstruktuuri.

Täissuuruses: https://upload.wikimedia.org/.../commons/a/ad/M63_final.jpg

Foto andmed: Teleskoop Orion 8" Astrograph, monteering EQ6R-PRO, kaamera ZWO ASI071MC Pro (projekt on ellu viidud Kohaliku omaalgatuse programmi toel), 74x180sek(+50 flat, 50 dark flat, 60 dark), gain 0, filter Optolong L-Pro. Gideeritud. PHD2, N.I.N.A, DSS, Pixinsight.

*inglise keeles liigitatakse Päevalille galaktikat "flocculent spiral galaxy" ehk spiraalgalaktikaks, millel puuduvad konkreetsed spiraalharud. Meie tõlgiksime selle helvespiraalgalaktikaks. Teistsugune ja õige termin võib olla maetud kuhugi erialasesse kirjandusse...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar