teisipäev, 3. oktoober 2023

Keeristorm Marsil

Marsikulgur Perseverance jäädvustas Marsil Jezero kraatri nõlval eriti kõrge tuulispasa, mille kõrval maised keeristormid kahvatuvad. Kuigi tuulispask asus kulgurist kusagil 4 kilomeetri kaugusel ning selle ülemine osa jääb kaadritest välja, suudeti fotodelt ja keerise varjust pinnal välja arvutada, et tuulispasa läbimõõt pidi olemas kusagil 60 meetrit ja kõrgus ligi 2 kilomeetrit. Võrdluseks, maised tornaadod küündivad kõige rohkem kusagil 300 meetri kõrguseks. Erinevalt aga maisetest keeristormidest, mis suudavad maast lahti kergitada lehmi ja autosid, ei suudaks fotodelt nähtav tuulispask ilmselt isegi inimesest ümber paisata. Asi selles, et Marsi atmosfäär on kusagil 100 korda hõredam kui Maal, ehk siis sealsel isegi mitmeid kümneid meetreid liikuval tuulel ei ole lihtsalt jõudu tolmu keerutamisest midagi drastilisemat teha. Näiteks filmist Marslane nähtud torm, mis astronaute nagu nukke ringi lennutab, on puhas dramaatiline liialdus.

Animatsioon on kokku pandud 21 kaadrist, mis on tehtud iga nelja sekundi tagant. Võrreldes reaalajaga on klipp 20-kordse kiirendusega.

Suurendus.

Tuulispaskasid on Marsil jäädvustatud juba alates NASA Vikingite maanduritest (Viking 1 maandus Marsil 1976) nii pinnalt kui orbiidilt.

Keeristomide poolt jäetud jäljed. Foto: Mars Global Surveyor (MGS).

800 meetri kõrgune keeristorm Marsi orbiidil asuva MRO kaamera vahendusel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar