reede, 13. oktoober 2023

Missioon Psyche läheb uurima asteroidi Psyche

Täna, 13. oktoobril, kell 17:19 läheb USA Florida osariigis asuvast Kennedy kosmosekeskusest teisele stardikatsele missioon nimega Psyche. Falcon Heavy nimelise kanderaketi abil planeetidevahelisse ruumi lennutatava väikebussi suuruse sondi sihtmärgiks on samanimeline asteroid (16 Psyche), mille juurde see peaks jõudma 2029. aastal.
220 kilomeetrise läbimõõduga Psyche avastati Marsi ja Jupiteri vahelisest asteroidide vöönst juba 1852. aastal itaalia astronoom Annibale de Gasparise poolt. Tegemist on teadaolevalt kõige suurema ja massiivsema niinimetatud M-tüüpi ehk suuremalt jaolt metallist koosneva asteroidiga. Arvutused on näidanud, et Psyche koosneb vähemalt 60% ulatuses erinevatest metallidest, millest enamuse moodustab tõenäoliselt raud ja nikkel. Ülejäänu on kivine materjal.

Üks Psyche kahest hiiglaslikust päikesepaneelist. Kokku on sondi "siruulatuseks" 24,7 meetrit.
Pikka aega arvati, et Pshyche võib olla ammuse pisikese protoplaneedi tuum, mis peale mõnd suuremat kokkupõrget paljusid väiksemaid kokkupõrkeid paljastus. Tänaseks on sellisest teooriast praktiliselt loobutud, kuna asteroidi tihedus on selleks lihtsalt liiga madal. Tõenäoliselt on õige vastus midagi keerulisemat ning just selle leidmisega asubki Psyche sond tegelema. Kusjuures tegemist on esimese korraga kui maise robotsondiga metallilist asteroidi uurida kavatsetakse. Hetkel on selle kohta teleskoobi- ja radarvaatlusega teada vaid selle mass, tihendus, mõõtmed ja umbkaudne kuju.

Kunstniku nägemus Psychest Psyche orbiidil.

Psyche kuju ja peamised pinnavormid, mis on kindlaks tehtud ettevaatlike teleskoobivaatlustega (heleduse muutus).

'Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis 2,6 tonnine Psyche sond jõuab oma sihtmärgini 2029. aasta juulis. Enne seda sooritab see kiiruse kogumiseks lähedase möödalennu Marsist. Esialgu peaks Psyche samanimelise asteroidi orbiidil veetma kaks aastat, mille käigus tehakse kindlaks selle koostis ja kaardistatakse selle pind. Peamise teadusinstrumentatsiooni kõrval kannab Psyche niinimetatud Deep Space Optical Communications (DSOC) eksperimenti. Tegemist on katsejärgus sidetehnoloogiaga, kus sond suhtleb Maaga mitte läbi raadioside vaid läbi laserite. Selline süsteem lubab võrreldes senisega 10-100 korda kiiremat ühendust ning seega Maale edastada rohkem andmeid.
PS: Eilne start lükati edasi Floridas valitsenud tormituulte tõttu. Sama võib juhtuda täna. Sellisel juhul tuleb järgmine katse laupäeval.

Psyche starti saab otseülekandena vaadata siit: https://www.youtube.com/live/npIDMxrzm_o?si=JGueau08LvjcbhYh 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar