pühapäev, 1. oktoober 2023

Steve Kanada taevas

Sellel umbes nädal tagasi Kanadas Ontario provintsis virmalisekütt Theresa Clarke poolt tehtud fotol pole mitte virmalised, vaid virmalistega seotud suhteliselt haruldane valgusnähtus nimega STEVE*. Kuigi taolisi valgusribasid võidi põhjataevas näha juba väga ammustel aegadel, hakati neid tänu fototehnika arengule eraldi tähele panema alles 2010ndate alguses. 2017. aastaks oli taolisi vaatlusi kogunenud piisavalt, et nähtust ametlikult virmalistest eristada ning alustada selle teaduslikku uurimist.

Kuigi Steve tekke ja olemuse kohta on veel siiani väga vähe teada, on suudetud nüüdseks paljude vaatlustega kindlaks teha, et need kujutavad endast sadu või isegi tuhandeid kilomeetreid pikki plasmajugasid, mis tekivad maapinnast kusagil 200 kilomeeti kõrgusel. Jugasid moodustuva plasma temperatuur ulatub 3000-6000 kraadini ning kogu moodustis liigub tavaliselt ida-lääne sihis kuni 6 kilomeetrit sekundis. Helenduse üheks põhjuseks võib olla lämmastiku reageerimine hapnikuga, mille tulemusel tekib kemikaal nimega lämmastikoksiid (NO). Kuna Steve pole siiani veel kordagi märgatud virmalistest täiesti eraldiseisvana, siis on pakutud, et selle teke on kuidagi seotud atmosfääri ülakihtidega kohtuvate laetud osakeste suunatud vooga. Need samad laetud osakesed, mis pärinevad Päikeselt, on ühtlasi virmaliste tekitajateks.
Foto on eriline selle poolest, et antud Steve on selgelt erivärviline ning omavahel põimunud.
*STEVE - tegemist on lühendiga inglise keelsest kirjeldavast terminist Strong Thermal Emission Velocity Enhancement, mida võiks tõlkida tugevaks soojusliku kiirguse kiirusvõimenduseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar