teisipäev, 4. september 2018

Astronoomiaklubi astrofoto: Kerasparv M13

Täiesti esimene Tõrva astronoomiaklubi katsetus pildistada nii-öelda süvataeva objekti. Näitusele sellega ei lähe, aga märgiline tähtsus on vähemalt meie jaoks olemas.
Fotol (mis koosneb tegelikult mitmest üksteise peale asetatud fotost kombineeritud säriajaga 1min ja 45s) on näha täheparv M13 ehk Herkulese kerasparv. See keskme poole üha tihenev tähekogum asub Maast umbes 22 000 valgusaasta kaugusel* ning vaatamata sellele, et see koosneb ühtekokku kusagil 300 000 tähest ning on ligi 150 valgusaastat lai, pole seda palja silmaga praktiliselt üldse näha.
Huvitava faktina võib välja tuua, et 1974. aastal saadeti Arecibo raadioobservatooriumist just selle kerasparve poole teele raadiosõnum, kus täpsustati meie asukohta kosmoses, meie DNA ehitust, perioodilisustabelit jms. Paraku on nüüdseks selgunud, et 22 000 aasta pärast kui sõnum viimaks kohale jõuab, on parv suutnud selle teelt kõrvale liikuda.
*üks valgusaasta võrdub umbes 10 triljoni kilomeetriga ning meile lähim täht (peale Päikese) asub meist 4,3 valgusaasta kaugusel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar