reede, 15. märts 2019

Simulatsioon galaktikate tekkimisest

Simulatsioon Linnuteega sarnase spiraalgalaktika moodustumisest ruumis ühtlaselt jaotunud tähtedest. Algselt kogunevad kümneid miljonid tähed pisemateks kääbusgalaktikateks, mis liitudes hakkavad kannibaliseerima endast pisemaid. Viimaks liituvad juba suuremad spiraalgalaktikad, moodustades lõpuks ühe tervikliku hiidspiraalgalaktika, milles on sadu miljardeid individuaalseid tähti. Kogu see protsess võtab reaalsuses aega miljardeid aastaid.
Antud simulatsioonis asuvad pisemate spiraalgalaktikate südames massiivsed mustad augud, mis galaktikate ühinedes võivad omakorda liituda. Samuti on võimalik, et mitte-liitunud mustad augud jäävad juba moodustunud hiidgalaktikasse "rändama".


Linnuteel seisab mõne miljardi aasta pärast ees kokkupõrge meist kaks korda suurema Andromeeda galaktikaga, mille tulemusel sünnib kolossaalne uus liitgalaktika. Galaktikates asuvate tähtede ja nende ümber pöörlevate planeetide jaoks on aga selline sündmus suhteliselt ohutu, kuna tähtede omavahelised kaugused on raskestihoomatavalt suured ning kokkupõrked haruharvad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar