laupäev, 6. juuli 2019

Linnutee ja Andromeeda kokkupõrge

Astronoomid on juba mõnda aega teadnud, et Linnutee ja Andromeeda galaktikad on üksteisega kokkupõrkekursil. Senini on arvatud, et suur ühinemine peaks aset leidma 3,9 miljardi aasta pärast. Nüüd, kus läbi on töötatud järjekordne andmekogum kosmoseobservatoorium Gaialt, mille jätkuvaks ülesandeks on kaardistada ülima täpsusega tähtede kaugused, liikumissuunad ja kiirused (ka lähimates galaktikates), on esialgne hinnang muutunud. Tuleb välja, et kaks hiidgalaktikat kohtuvad alles 4,5 miljardi aasta pärast. Viuh, vedas.
Kokkupõrge on galaktikate puhul veidi liialdatud termin. Kuna galakikas asuvate tähtede vahelised kaugused on meeletud, on ka ülimalt ebatõenäoline, et need omavahel põrkuksid. Rääkimata siis planeetidest. Pigem võib seda sündmust ette kujutada rahumeelse ühinemisena, kuigi ilmselt käivitavad mastaapsed gravitatsioonijõud mõlemas galaktikas aktiivse tähetekke ning nende hiiglaslike tuumade keskel asuvad mustad augud ühinevad. Lisaks peaks juba paari miljardi aasta pärast nii meie kui ka Andromeeda galaktika võimalikele elanikele avanema hingematvalt võimas vaade.
Siin diagramm kolme suure kohaliku hiidgalaktika trajektooridest ruumis. Lisaks Linnuteele (Milky Way) ja Andromeedale on arvutatud ka kolmanda, Kolmnurga (M33) galaktika teekond miljardite aastate jooksul. Ringid tähistavad hetkeseisu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar