pühapäev, 28. juuli 2019

Päikesesüsteemi mõõtkavad piltides

Üks pilt pidavat ütlema tuhat sõna. Pole vist paremat valdkonda kui astronoomia, milles see tõdemus paika peab. Tähtede ja planeetide omavaheliste suuruste võrdlused jäävad kirjasõnas tihtipeale segaseks ning suurte numbrite nullideread ajavad silme eest kirjuks. All mõned pildid ja diagrammid, mis loodetavasti seda segadust vähemalt natukene leevendavad.
Saturni hiiglaslike rõngaste sisse (äärest ääreni) mahuks paarkümmend Maad. Kusjuures keskmiselt on need vaid 15 meetrit paksud.
Päikesesüsteemi Kuud, mille mass on piisav vormimaks nad ümmarguseks. Kaks neist (Ganymedes ja Titan) on suuremad kui Merkuur ja seitse on suuremad kui Pluuto ja Eris. Juhul kui nad ei tiirleks ümber teiste planeetide võiks neist mõndagi nimetada planeediks.
Veel üks näide sellest, kuidas Maa ja Kuu vahele mahuksid ära kõik Päikesesüsteemi planeedid. Lisaks on all lahtivenitatud Saturni rõngad.
Natukene keerukam Päikesesüsteemi planeetide ja nende kuude suuruste võrdlus. Nende omavahelised kaugused on tublisti suuremad.
Veel üks Päikesesüsteemi taevakehade suuruste võrdlus. Maa on Kuuga vasakult kolmas.
Eelmiselt pildilt tundus, et Päike on ikka päris suur, aga võrreldes teiste teadaolevalt suurimate tähtedega, on ta pisike tolmukübeke. Siin on meie Päike kõige parempoolsem täpp.
Päikesesüsteemi planeetide suuruste võrldus Päikesega. Et need kõik ühele pildile mahuks, on nende omavahelist kaugust kujutlematul määral vähendatud.
Kui kogu vesi Maa pinnalt kokku koguda ning keraks sundida, oleks see umbes 1400 kilomeetrise diameetriga. Jupiteri kuu Europa jäise kooriku all loksub aga hiiglaslik ookean, mis sisaldab isegi rohkem vett kui kõik Maa ookenid, järved, jõed ja polaarmütsid kokku panduna.
Päike (õlal-vasakul) on pisike kuulike võrreldes UY Scuti nimelise punase superhiidtähega, mis asub meist üle 5000 valgusaasta kaugusel.
Maa ja Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter. Viimase sisse mahuks ühetkokku 1300 Maad ja ruumi jääks veel üle ka.
Päikesesüsteemi kiviste planeetide ja kuude suuruste rida. Nagu näha, siis Maa on neist suurim, millele järgneb meie sõsarplaneet Veenus. Edasi on märgata juba tõsisemat langust. Huvitav on see, et Jupiteri kuu Ganymedes ja Saturni kuu Titan on mõlemad suuremad kui Päikesesüsteemi piseim planeet Merkuur. Meile kõigile tuttav Kuu on omasuguste seas viiendal kohal.
Päikesesüsteemi kuude suurused planeetide järgi. Maa on lisatud võrdluseks.
Päikesesüsteemi planeetide suuruste võrldus Päikesega. Et need kõik ühele pildile mahuks, on nende omavahelist kaugust kujutlematul määral vähendatud.
Paar kuud tagasi pildistatud supermassiivne must auk M87 nimelise galaktika südames on oluliselt suurem kui meie Päikesesüsteemi kaugeima endise planeedi Pluuto orbiit. Voyager 1, mis on kaugeim inimkätega valmistatud objekt, oleks nüüdseks 17km/s kihutades jõudnud 42 aastaga alles selle ääreni.

Paraku on astronoomias ka hulgaliselt vahemaid, mille ulatust on isegi pildis võimatu edasi anda. Näiteks nagu Päikesesüsteemi planeetide omavahelised mõõtkavalised kaugused, mille puhul peaks proportsionaalselt õiglane pilt olema kümneid meetreid lai. Siinkohal tulevad appi videod või interaktiivsed graafikud.
Näiteks siit lingilt leiate keritava Päikesesüsteemi mudeli, mille aluseks on, et Kuu on selles täpselt 1 piksli suurune (kui teda pisemaks teha, muutuks ta nähtamatuks ning mudel kaotaks osa oma otstarbekusest): https://joshworth.com/…/pixelsp…/pixelspace_solarsystem.html
Tähtede ja galaktikate vaheliste kauguste võrdlusega läheks lood veelgi naeruväärsemaks. Siin üks suhteliselt vana, kuid endiselt väga hea simulatsioon just sellel teemal + mikroskoopiline maailm. Iga ruudukujuline kast on eelmisest kümme korda suurem (sissezuumides väiksem):


Siin videos alustatakse Päikesesüsteemi tähtede suuruste võrldlusega ning minnakse edasi galaktikate ja universumite mõõtmeteni:


Kui teema peaks eriti huvi pakkuma, siis eksisteerib üks väga hea ja õpetlik programm/mäng nimega Universe Sandbox 2. Selles saab kasutaja reastada objekte oma suva järgi, ehitada terveid Päikesesüsteeme, tekitada supernoovasid ning loopida ringi planeete ja tähti. Programmi saab alla laadida siit (tasuline): http://universesandbox.com/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar