teisipäev, 16. juuli 2019

Osaline kuuvarjutus

Juhul kui tänaseks õhtuks ei ennustataks tihedat pilvkatet ja vihma, saaks meie asukohast nautida selle aasta teist kuuvarjutust - seekord küll osalist. Teatavasti toimus kaks nädalat tagasi Tšiilis täielik päikesevarjutus. Tänaõhtune varjutus ei ole selles osas kokkusattumus. Nimelt toimuvadki päikese- ja kuuvarjutused tihtipeale üksteisega kahe nädalaste vahedega. Selle põhjuseks on, et nende loodusnähtuste toimumiseks peab Kuu asuma oma orbiidil täpselt õigel ajal õiges kohas, mis lõikub Maad ja Päikest ühendava ekliptika tasandiga. Kaks nädalat ehk jämedalt pool kuud tagasi liikus Kuu Päikese eest läbi, varjutades meie jaoks peaaegu teisel pool planeeti asuvad alad. Täna õhtuks on Kuu jõudnud läbida pool oma orbiidist ning jõudnud Maa (osalisse) varju ning nüüd avaneb meie planeedipoolel võimalus enda varjutust nautida.
Meie laiuskraadidel tõuseb kuu kell 22:16 juba asudes Maa poolvarjus (Kuu pisut ühest servast tumenenud). Kell 23 hakkab temast üle libisema Maa ümar täisvari, mis jõuab maksimumini (ca 65% Kuu diameetrist) kell pool üks. Täisvari kaob kella kahe ajal ning Kuu loojub kell 4:45.
Selge ilma puhul oleksime varjutuse vaatlemiseks üles seadnud ka Astronoomikalubi teleskoobi. Kuid vähemalt hetkel ei tundu see mõttekana.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar