teisipäev, 2. juuli 2019

Päikesevarjutuse ootuses

Täna õhtul on Vaikse ookeani lõunaosas, Tšiilis ja Argentiinas nähtav taaskord see võimas vaatemäng, kui Kuu varjutab paariks minutiks täielikult päikeseketta. Tšiili idarannikule jõuab Kuu täisvari meie aja järgi kell 22.38 liikudes tuhandeid kilomeetreid tunnis Argentiina lääneranniku suunas ning lõppeb napilt enne Atlandi ookeanit päikeseloojanguga kell 00:43.
Puhtjuhuslikult jääb päikesevarjutuse teele ka La Silla observatoorium, kus tegutsevad paljud Euroopa Lõuna Observatooriumi poolt opereeritud teleskoobid ning mis tähistab tänavu oma 50ndat tegevusaastat. Kuna taevas on seal praktiliselt pidevalt selge on hingematvad kaadrid peaaegu garanteeritud.
All videoanimatsioon Kuu varju liikumisest üle Vaikse ookeani ja Lõuna-Ameerika lõunaosa. Suurem ja tuhmim vari tähistab alasid, kus saab vaadelda osalist päikesevarjutust.


PS: Eestis saab täieliku päikesevarjutust näha alles 16. oktoobril aastal 2126. Osalist päikesevarjutust nii kaua ootama ei pea - see leiab leab aset juba ülejärgmise aasta 10. juunil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar