kolmapäev, 21. august 2019

Anname tähele ja planeedile nime

Umbes 950 valgusaasta kaugusel Ilvese tähtkujus* paistab teleskoobiga vaadates üks pealnäha tavaline täht. See Päikesest poole võrra suurem ja natukene kuumem täht kannab hetkel veel suhteliselt ebasuupärast tähist XO-4. Aastal 2008 avastas Hawaii saarestikus Haleakala mäetipus asetsev XO teleskoop, et tähe heledus langeb perioodiliselt, mis tähendab, et selle ümber tiirleb suure tõenäosusega (vähemalt) üks planeet. Eksoplaneet, mis sai endale üsna fantaasiavaese XO-4b nime, on meile teada-tuntud Jupiterist umbes poole suurema massiga ning tiirleb ümber ematähe iga 4,1 päevaga. Selle järgi asetseb ta tähe pinnale ligikaudu 20 korda lähemal kui Maa Päikesele. Kuum värk!
Et eksoplaneete on nüüdseks teada üle 4000 ja sellel aastal saab kutselisi astronoome ühendav organisatsioon IAU (International Astronomical Union) saja aastaseks, otsustati juubeli puhul korraldada üks huvitav konkurss. Täpsemalt saab iga riik õiguse panna nime ühele eksoplaneedile ja selle ematähele. Nimekandidaate saavad XO-4'le ja XO-4b'le pakkuda kõik eestlased, seni kuni need vastavad teatud tingimustele. Aega selleks on veel 15. septembrini.
Kuna XO-4b pinnal ja läheduses valitseb igas mõttes tappev kuumus, pole vaja väga karta, et me kogemata juba selle asukate poolt nimetatud planeedile omapoolse nime paneme. Küll aga võib see ju vabalt kanda sealses päikesesüsteemis asuva, aga veel avastamata Maa-sarnase planeedi eluvormide suus mingit huvitavat ja hääldamatut nime. Aga tuleb tunnistada, et päris uhke oleks, kui taevas säraks just sinu poolt nimetatud täht või selle ümber tiirutav gaasihiid. Mis sest, et palja silmaga me neist kumbagi ei näe.


Nimesid saab pakkuda siin: http://jupiter.to.ee/eksoplaneet/
*Ilvese tähtkuju (Lynx) asetseb praegusel aastaajal õhtuti peaaegu täpselt Põhjanaela all ning on seega suhteliselt halvasti vaadeldav. See-eest kevadel tõuseb ta otse meie peade kohale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar