teisipäev, 15. september 2020

Veenuse atmosfäärist leiti eluga seostatavat fosfiini

Äsja aset leidnud Kuningliku Astronoomiaseltsi pressikonverentsil teatati, et planeet Veenuse atmosfäärist on leitud gaasilist ühendit nimega fosfiin (phosphine, PH3), mille tekkimise üheks hüpoteesiks on mikroobne elutegevus. Kõik siiani teadaolevad mitte-bioloogilised keemilised reaktsioonid, mis võiksid samuti fosfiini tekitada, ei tundu meie teadmistega Veenuse atmosfääri koostisest klappida. Asja teeb veelgi huvitavamaks, et fosfiini avastati Veenuse sellisest atmosfääri kihist (50-60km), kus rõhk ja temperatuur meenutavad enim maist keskkonda. Muidu valitseb Veenuse pinnal selline rõhk, mille leiab kilomeetri sügavuselt Maa ookeanist ning sealne temperatuur küündib kõrvetava 465 kraadini.

Kuna Veenus võis miljardite aastate eest meenutada praegust planeet Maad on juba aastakümneid spekuleeritud, et planeedil valitsevate tingimuste halvenemisel (ülitugev kasvuhooneefekt) võis sealne elu aeglaselt migreeruda planeedi atmofääri kõrgematesse ja vähem-ekstreemsematesse kihtidesse. Samas leidub seal ka ülikõrge konsentratsiooniga väävelhapet, mis hävitaks näiteks maised mikroobid sekunditega.

Veenuse atmosfäärikihtide kõrgus ja avastatud fosfiini asukoht selles.

Avastuse autorid rõhutavad, et nende leid ei tähenda, et Veenuselt on leitud maaväline elu. Tegu on lihtsalt väga huvitava ja esialgu seletuseta avastusega, mille seletamiseks (olgu selleks siis elu või mõni tundmatu keemiline reaktsioon) läheb vaja edasisi ettevaatlikuid uuringuid. Nagu ütles astronoom ja astrobioloog Carl Sagan, kes tegeles väga lähedalt Veenusel möllava kasvuhooneefekti ja maavälise elu otsimisega, et "uskumatud väited vajavad uskumatult häid tõendeid". Seniks kriitilist meelt.
Avastuse autoriteks on MIT (Massachusetts Institute of Technology) teadlased Jane Greaves, Clara Sousa-Silva, Janusz Petkowski, William Bains, Sukrit Ranjan, Zhuchang Zhan ja Sara Seager. Fosfiin avastati Veenuselt raadiospektris kasutades selleks James Clerk Maxwelli teleskoopi Hawaiil the Atacama Large Millimeter Array (ALMA) observatooriumit Tšiilis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar