laupäev, 26. juuni 2021

Hubble kosmoseteleskoop on rikkis

Legendaarne Hubble kosmosteleskoop on nüüdseks juba kaks nädalat rivist väljas olnud ning ühe reaalsemaks hakkab muutuma võimalus, et me jäämegi sellest ühest inimkonna väärtulikumast vaatlusriistast ilma. Enne seda on aga NASA inseneridel varrukas veel paar kaarti ning kõik ei ole veel kadunud.

Üle 30 aasta vanuse Hubble kosmoseteleskoobiga algasid (sellel korral) probleemid 13. juunil, kui üks selle peamistest arvutitest (payload computer) ootamatult ennast välja lülitas. Kuna katlustati, et tegu võib olla vigase mälumooduliga, otsustati kasutusse võtta üks selle kolmest varumoodulist. Katsed seda teha on aga siiani ebaõnnestunud ning 550 kilomeetri kõrgusel orbiidil tiirlev teleskoop on jätkuvalt turvarežiimis. Olgugi, et selle instrumendid ja peaarvuti on teadaolevalt töökorras, ei ole teleskoop sellisel kujul kasutatav, kuna vigase arvuti ülesanneteks on käskluste jagamine instrumentidele ning maapinnale saadetavate andmete eeltöötlemine. Ühesõnaga, see on Hubble pardal olevate arvutite seas kriitilise tähtsusega.


Kõnealune arvuti, mis on ehitatud 80ndatel välja arendatud tehnoloogia põhjal, on tegelikult töötamast lakanud ka kord varem. 2008. aastal tekkis selles sarnane viga ning NASA'l ei olnud muud võimalust kui kasutusele võtta terve varuarvuti. Hubble viienda ja viimase teenindumissiooni käigus 2009. aastal, mis viidi läbi kosmosesüstik Atlantise abil, vahetati välja nii katkine arvuti kui ka selle varu. Kusjuures teenindusmissioon pidi arvutite ehitamiseks toona ka veidi viibima.
Nüüd on NASA inseneridel vaja teha raske otsus. Kas üritada vigast arvutit iga hinna eest ellu äratada või siis kasutusele võtta varuarvuti, mida ei ole kosmoses kunagi testitud ning mille rikke korral muutub kosmoseteleskoop lõplikult kasutuskõlbmatuks? Nimelt ei ole NASA'l enam viimased 10 aastat võimekust Hubblet koha peal parandada. Kosmosesüstikud koguvad muuseumides tolmu ning NASA arenduses olevad mehitatud kapslid selleks tööks mõeldud ei ole. Seega Hubble peab vastu pidama nii kaua kui vähegi võimalik, kuigi märkidest, et teleskoop hakkab juba tõsiselt vanaks saama, on raske mööda vaadata. Näiteks kolm selle juhtimiseks vajalikust kuuest güroskoobist on tänaseks purunenud (halvimal juhul saab ühega hakkama) ning alles selle aasta märtsis lülitas Hubble peaarvuti ennast peale tarkvarauuendust ootamatult turvarežiimi ning uuenduse pidi töövõime taastamiseks tagasi võtma. Ühtlasi aga avastati, et teleskoobi luugisulgemismootor tõrkus töötamast. Nimelt pidi see turvarežiimi korral automaatselt sulgema, et juhitamatu teleskoop enda optikat kogemata Päikesesse ei suunaks. Õnneks midagi sellist ei juhtunud ning luugi varumootor on nüüdseks testitud ja töökorras.

Kõnealune Hubble arvuti laboris.
Isegi kui Hubble tehnika vastu peab, ei saa see vastu füüsikale. Asudes maapinnast vaid pooletuhande kilomeetri kõrgusel põrkub see pidevalt Maa hõreda atmosfääriga, langedes üha madalamale orbiidile. Minevikus on teenindusmissioonid seda kõrgemale lükanud, kuid enam mitte. Lõplikult Maa amosfääri peaks see kukkuma ja seal ära põlema millalgi 9-19 aasta jooksul. Seda muidugi juhul kui seda mingil moel vahepeal tagasi ei lükata. See tundub aga viimaste rikete valguses üsna ebatõenäoline.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar