neljapäev, 3. juuni 2021

Tabamus meteoorist vulkaani kohal

Indoneesia fotograaf Gunarto Songil õnnestus eelmisel nädalal tabada jäädvustus, mida ilmselt kaks korda elus ette ei tule. Ta oli parasjagu pildistamas Jaava saarel asuvat aktiivset Merapi vulkaani, kui ühtäkki tuhises kaadrisse keskmisest heledam meteoor ehk boliid, mis näis tema vaatenurgast langevat täpselt suitsevasse vulkaanikraatrisse.

Songi foto on peale seda erinevatel internetisaitidel populaarsust kogunud koos valvekaamera salvestisega, millel on näha sama boliidi kukkumas ning väidetavalt ka vulkaani tabamas. Tõepoolest, esmapilgul oleks justkui näha hetke, kui kokkupõrke tagajärjel lendab mäeküljest välja tumedat pinnast ja tolmu. Nii ilus see asi ilmselt aga ei ole. Esiteks on kõnealune videosalvestis (vaata kommentaaridesse) väga kehva kvaliteediga ning näib, et boliidi heledus tekitab kaamerapildis lokaalse ülevalgustuse, mida tarkvara üritab hetk hiljem sama ala tumendades parandada. Teiseks süttivad ja põlevad enamikud meteoorid maapinnast 80-100 kilomeetri kõrgusel. Olgu võrdluseks öeldud, et Merapi vulkaani tipp ulatub vaid kolm kilomeetrit üle merepinna. Kolmandaks, Indoneesia geoloogid on kinnitanud, et vulkaani lähistel asunud seismograafid ei registreerinud boliidi langemise ajal ühtegi märkimisväärset värinat ega lähikonna inimesed ei ole teatanud plahvatuse kuulmisest. Taoline kokkupõrge oleks ilmselt kaasa toonud purunenud aknad kilomeetrite raadiuses.


Kokkuvõttes on palju tõenäolisem, et nii Song kui ka valvekaamera juhtusid asuvat õigel ajal õiges kohas ning see näiliselt vulkaani kukkunud meteoor asus neist tegelikult mitukümmend kilomeetri kaugemal ja kõrgemal lennates neist pigem suunaga eemale. Suurepärased tabamused sellegipoolest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar