esmaspäev, 21. juuni 2021

Kätte on jõudnud aasta pikim päev

Täna hommikul kell 6:31 jõudis põhjapoolkeral kätte suvine pöörihetk ehk moment mil Maa põhjapoolus saavutas suurima kalde Päikese poole. Seega oli möödunud öö on meie jaoks aasta lühim* ning tänane päev tuleb aasta pikim* - teisisõnu pööripäev. Ühtlasi algas astronoomiline suvi.

Tuleb nentida, et nüüdsest peale muutuvad päevad jälle lühemaks ja ööd üha pikemaks. See tähendab, et astronoomiahuvilised võivad ennast lohutada, et peagi avaneb meil jälle võimalus näha öötaevas midagi enamat kui vaid kõige heledamaid tähti.
*Tallinnas loojus eile Päike kell 22:43 ning tõusis hommikul kell 04:03 ehk öö kestuseks oli 5 tundi ja 20 minutit. Tänase päeva pikkuseks on 18 tundi ja 40 minutit. Liikudes veidi lõuna poole, need kestused vastavalt pikenevad ja lühenevad. Näiteks Valgas kestis möödunud öö 5 tundi ja 53 minutit (33 minutit pikem) ning tänane päev 18 tundi ja 7 minutit (33 minutit lühem).
Sellest, et miks päikesetõusude ja -loojangute ajad Eestis erinevad ja millisel määral, saab lugeda siit: https://www.astromaania.ee/.../lugeja-kusib-millisel...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar