laupäev, 5. juuni 2021

Kui suur on Kuu?

USA astrofotograaf James A. McCarthy on tuntud eelkõige oma vapustavate kuufotode poolest. Näiteks tema "võimatult" kontrastsest kuufotost rääkisime siin: https://www.astromaania.ee/.../05/kuu-voimatul-fotol.html...

ja tema ülivärvilisest Kuust saab lugeda siin: https://www.astromaania.ee/.../voimas-varviline-kuu.html...
Mõni aeg tagasi soovis ta aga piltide abil edasi anda Kuu ja selle pinnavormide tegelikke mõõtmeid. Ka meilt küsitakse kuuvaatluste käigus tihti, et kui suur Kuu siis ikkagi on. Igavavõitu tüüpvastused, et umbes neli korda väiksema läbimõõduga kui Maa või umbes Austraalia mandri suurune ei anna seda kuigivõrd hästi edasi. McCarthy otsustas selle näitlikustamiseks kasutada nii enda kui Maa ja Kuu ümber tiirlevate satelliitide pildimaterjali ning tulemus räägib enda eest. All kolm tema võrdlust koos seletustega.

Siin on McCarthy võtnud satelliidifotodest koostatud üliterava mosaiigi Maast ning asetanud Brasiilia peale tema enda poolt pildistatud Kuu. Kuigi reaalsuses oleks selline olukord katastroofiline tervele planeedile, annab see väga hästi edasi kahe taevakeha proportsioone.

Kuu võrdlus kosmosest pildistatud öise Ameerika Ühendriikidega. Kuu pinnale on kleebitud erinevad saareriigid. Kui paljusid oskate nimetada?

McCarthy on võtnud Kuu ümber tiirutava Lunar Reconnaissance Orbiteri foto 86 kilomeetrit laiast Tycho kraatrist ning asetanud selle põhja maailma kõrgeima hoone Burj Khalifa, millel kõrgust 829,8 meetrit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar