kolmapäev, 30. juuni 2021

Hubble kosmoseteleskoobi rike on arvatust tõsisem

Mõne päeva eest kirjutasime, et Hubble kosmoseteleskoobi juhtarvuti ootamatu rike on kuulsa vaatlusriista rivist välja viinud ning NASA insenerid teevad kõik endast oleneva, et seda maapinnalt parandada. Et Hubblel on iga kriitilise süsteemi jaoks olemas varud, eksisteeris võimalus viimases hädas tööle lülitada varuarvuti. Nüüdseks on seda ka üritatud, kuid paraku on selgunud, et ka varuarvuti näitab täpselt sama viga.

Kuna on väga ebatõenäoline, et kahel üksteisest sõltumatul arvutil esineb täpselt samasugune rike, on pannud teadlasi arvama, et viga polegi mitte teleskoobi teadusinstrumente juhtivas arvutis, vaid kusagil enne seda asuvas riistvaras. Võimalike kandidaatidena nähakse andmeid vormindavat moodulit ja/või moodulit, mis tegeleb instrumentidesse saadetava voolupinge reguleerimisega. Õnneks on mõlemate moodulite jaoks samuti olemas varud. Kurjakuulutaval kombel pole aga NASA juba päevi andnud teleskoobi kohta uut infot, mis võib tähendada, et kas varumooduleid ei õnnestu nii lihtsalt aktiveerida või on viga selline, et kaugelt seda parandada ei saa. Igatahes hoiame pöialt.
2,4 meetrise peapeegliga Hubble saadeti orbiidile 1990. aastal. Algusest peale komosesüstikute poolt teenindatavaks ehitatud teleskoobi juures on käidud viiel korral (viimati 2009. aastal), kuid on peale süstikute programmi lõppu jäänud omapäi. Hubble on aastakümnete jooksul olnud üks inimkonna parimaid optilisi telekoope, mille abil on tehtud lugematuid mõõtmisi ja avastusi. Hubble poolt tehtud fotod on veel tänase päevani ühed kõige selgemad vaated meid ümbritsevasse universumisse ning tegu on tõenäoliselt kõige kuulsama teadusinstrumendiga üldse.
All Hubble poolt tehtud ja astrofotograaf Francisco Javier Pobes Serrano poolt töödeldud ülesvõte meist 1500 valgusaasta kaugusel asuvast Orioni udukogust tähisega M42. Kusagil 40 valgusaastat lai äsjasündinud, veel sündivatest tähtedest ja nende vahel heleduvast gaasist ja tolmust koosnev udukogu on meile kõige lähemal asuv suur tähetekke piirkond, mida on talveõhtutel isegi palja silmaga näha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar