pühapäev, 5. september 2021

Astronoomiaklubi astrofotod: Jupiter ja Saturn 2021

Kuigi õhtuti ja öösiti lõunataevas paistvate hiidplaneetide Jupiteri ja Saturni vastasseisudest on möödunud vastavalt kaks ja neli nädalat ning sellega koos on läbi saanud parim aeg nende pildistamiseks, otsustasime eile õhtul selle siiski ette võtta. Korra aastas ju ikka peab. Tagantjärgi võib vabanduseks öelda, et vaatlemistingimused ei olnud eile päris ideaalsed (veidi udutas) ning meie praegune teleskoop ja kaamera ei ole planeetide pildistamiseks kõige paremad, kuid midagi ikka kaamerasensorile jäädvustus. Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter asus sel hetkel meist 605 miljoni kilomeetri ning Saturn 1,36 miljardi kilomeetri kaugusel. Rohkem infot leiab fotode alt.

Pildistamiseks kasutasime Bresser Messier 203/1200 peegelteleskoopi, Skywatcher EQ6-R Pro monteeringut, Celestron barlow 2x, ZWO ADC (atmosfääri dispersiooni korrektor) ja Nikon D5600 kaamerat (HDvideo). Töötlemiseks PIPP, Autostakkert, Registax6 ja Photoshop.

Jupiter ja selle kolm lähemalt hiidkuud - vasakult lugedes Ganymedes, Europa ja Io. Kaugemal tiirlev Callisto kaadrisse ei mahtunud. Jupiteri jäädvustamiseks tegime videoklipi pikkusega umbes 1 minut, millest kasutasime umbes 1200 parimat kaadrit + kuude jäädvustamiseks paarisekundilise säriajaga (ISO800) foto. Jupiteri töötlemisel kasutasime planeedi tsentreerimiseks ja kaadrite lõikamiseks programmi nimega PIPP, parimad kaadrid said omavahel kokku pandud programmis Autostakkert ning teravustamine Registax6. Photoshopis sai omavahel kombineeritud foto Jupiterist ja selle kuudest ning antud lõpptulemusele viimane lihv.

Rõngastatud Saturn ja kolm selle heledamat kuud - vasakul Rhea, üleval oranžikas hiidkuu Titan ja paremal Dione. Planeedi puhul tegime sellest umbes 2 minutilise videoklipi, millest läks töötlusesse kusagil 3000 parimat kaadrit + kuude jäädvustamiseks mõnesekundilise säriajaga (ISO800) foto. Planeedi töötlemisel kasutasime kaadrite tsentreerimiseks ja lõikamiseks programmi nimega PIPP, parimad kaadrid said omavahel kokku pandud programmis Autostakkert ning lõppteravustamine programmis Registax6. Photoshopis sai omavahel kombineeritud foto Saturnist ja selle kuudest ning antud viimane lihv. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar