esmaspäev, 13. september 2021

Astronoomiaklubi astrofoto: Andromeeda galaktika ehk M31

Reede õhtul võtsime ette ühe tõenäoliselt populaarseima süvataeva objekti pildistamise - Andromeeda galaktika ehk M31. Tegemist meist 2,5 miljoni valgusaasta kaugusel asuva hiidspiraalgalaktikaga, mis sisaldab osade hinnangute põhjal kuni triljon tähte (miljon miljonit). Eriti palju leidub neid selle tihedas ja heledas tuumas, mida on uduse plekina näha isegi palja silmaga. Kusjuures Andromeeda ongi kaugeim veel inimsilmaga nähtav objekt meie taevas.*

Täissuuruses: https://cdn.astrobin.com/thumbs/0fGtiA9zkLEV_16536x0_ieTZ0INm.jpg

Andromeeda kuulub koos Linnutee ja Kolmnurga galaktikaga (M33) niinimetatud Kohalikku gruppi, kus on lisaks kolmele hiidgalaktikale mitmeid kümneid pisemaid kääbusgalaktikaid. Neist kahte on näha Andromeeda ümber tiirlemas ka meie fotolt. M32 asub fotol ülal ning suurem M110 all (paistab poolenisti).

Foto tegemiseks kasutasime Orion 8" Astrograph teleskoopi (203/800), SkyWatcher EQ6r-pro monteeringut, Starlight Xpress Lodestar gideerijat, Baader MPCC Mark III kooma korrektorit, Optolong L-Pro filtrit ja Nikon D5600 kaamerat. Tarkvaraks PHD2, DeepSkyStacker, PixInsight ja Photoshop.
Foto koosneb 72st valguskaadrist (ISO3200, 30x1min+42x1,5min=1h29min), kusagil 50st pimekaadrist ning umbes 30st tasavälja ja bias kaadrist.
*Osade allikate väitel on kaugeim silmaga nähtav objekt M33 ehk Kolmnurga galaktika, mis asub meist 2,73 miljoni valgusaasta kaugusel (meie eelmise aasta fotot sellest näeb kommentaarides). Selle nägemiseks palja silmaga on valgusreostuse tõttu meie planeedil alles jäänud veel väga vähe kohti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar