pühapäev, 29. mai 2022

Christiaan Huygensi avastused

17. sajandil valgustusajastu Hollandis elanud Christiaan Huygens on vist üks sellistest teadusrevolutsiooni võtmetegelastest, kellest kahjuks paljud midagi kuulnud pole. Teadlase ja matemaatikuna peetakse teda üheks esimeseks teoreetiliseks füüsikuks ajaloos ning matemaatilise füüsika rajajaks. Ta täiustas olulisel määral optikat ja mehhaanikat, leiutas pendelkella (mille täpsus ületati alles kolmsada aastat hiljem), valmistas analoogarvuteid ja planetaariume, mõtles tõenäosustele enne tõenäosusteooriat, sõnastas tsentripetaal- ja tsentrifugaaljõud, kirjeldas valguse lainelist iseloomu, mõistis esimese inimesena Saturni rõngaste olemust, avastas Saturni kuu Titani, nägi pinnavorme Marsil ning spekuleeris maavälise elu olemasolust. Seda viimast ajal kui teised Päikesesüsteemi planeedid ei olnud palju suuremad kui pisikesed laigud inimkonna esimestes teleskoopides. Ajastul kui usk ja marurahvuslus olid enesestmõistetavad, väitis ta: "Maailm on minu riik. Teadus on minu religioon".

Teaduslike saavutuste osas jäi Huygens tõenäoliselt alla vaid legendaarsele Isaac Newtonile, kes sündis vaid 13 aastat hiljem, kuid kelle poolt avastatud liikumist ja gravitatsiooni kirjeldavad seadused (rääkimata sellest, et Newton leiutas paar kuud kestnud suvepuhkuse käigus terved uued matemaatikaharud) olid nii murrangulised, et praktiliselt terve inimkond jäi ja jääb automaatselt ta varju.
Natukene enam kui kolmsada aastat peale Huygensi surma maandus tema nime kandev sond tema enda poolt avastatud Saturni kuul - Titanil. Meist üle miljardi kilomeetri kaugusel tiirlevalt kuult taimi, puid ja loomi ei leitud, kuid (metaani)mered ja mäed olid täiesti olemas. Ning tõepoolest - tähtede, eksoplaneetide ja neid sisaldavate galaktikate mõistust nüristava paljususe üle juureldes kipub imestus kasvama astronoomilistesse mõõtmetesse ning maavälise elu võimalikkus tundub üha võimalikum. Nagu ütles Ralph Waldo Emerson võrdlemisi hiljuti, siis "Mõistus, kord venitatud uue idee poolt, ei omanda enam iial oma esialgseid mõõtmeid."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar