pühapäev, 15. mai 2022

Foto Linnutee suurimast mustast august

Saage tuttavaks esimese fotoga meie Linnutee südames tuksusvast mustast august. Alles kolm aastat tagasi avaldasid astronoomid täiesti esimese foto mustast august (või õigemini seda ümbritsevast gaasikettast), mis oli tehtud M87 tähist kandva hiidgalaktika südamest asuvast supermassiivsest mustast august. Täna tehti sama umbes 2000 korda lähemal asuva, kuid samas 1500 korda vähem massiivsema Sagittarius A*-ga.

Linnutee keskel asuv Sagittarius A* nimeline supermassiivne must auk. Esimene otsene kujutis. Auk ise on see tume osa seal keskel.

Umbes 4 miljoni Päikese massiga ja meist 27 000 valgusaasta kaugusel asuvat musta auku on kaudsete meetoditega uuritud juba üle 30 aasta, kuid alles nüüd on tehnoloogia saavutanud taseme, et seda mõnes mõttes ka näha. Selleks kasutati kaheksat raadioteleskoopi kõikjal ümber planeedi, mis kogusid paari viimase aasta jooksul üle 3,5 miljoni gigabaidi andmeid. Neid andmeid väga hoolikalt töödeldes suudeti raadiospektris kogutud andmed tõlkida nähtavaks fotoks.

Võrreldes kümnete miljonite valgusaastate kaugusel asuva M87 musta auguga oli meie Linnutee keskel asuvat musta palju keerukam jäädvustada. Selle peamiseks põhjuseks on Linnutee tasandisse kontsentreeritud gaas ja tolm, mis varjutab auku meie pilgu eest. Võrreldes eelmise fotoga oli aga Sündmuste horisondi töörühmal eelis oma teleskoobivõrgustikku lülitada lõunapoolusel asuv raadioteleskoop, mis suutis tänu oma asukohale musta auku 24/7 vaadelda.

Musta augu asukoht ja kaugus Päikesesüsteemist.

M87 keskel asuva musta augu ja Linnutee keskel asuva musta augu suuruste võrdlus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar