kolmapäev, 25. mai 2022

Peidetud galaktika IC 342 Hubble vahendusel

Meist "vaid" kümnekonna miljoni valgusaasta kaugusel Kaelkirjaku tähtkujus asub üks spiraalgalaktika, mille absoluutne heledus ja lähedus peaks sellest tegema Andromeeda ja Kolmnurga galaktika järel kolmanda ja kõige kaugema silmaga nähtava galaktika. Tõenäoliselt ei ole aga paljud sellest kuulnudki.

1892. aastal briti amatöörastronoomi William Frederick Denningu poolt avastatud galaktika kannab tähist IC 342 ja hüüdnime "peidetud galaktika". Sellise nime põhjuseks on asjaolu, et meie vaatenurgast asub see galaktika Linnutee tasandile väga lähedal ning on seega selle tolmu poolt varjutatud ning ühtlasi samas suunas asuvate sadade miljonite Linnutee tähtede müraadi poolt lämmatatud. Silmaga nägemisest ei saa selle puhul rääkidagi. Teleskoobi või hea binoklipaari abil võib selle aga taevast üsna hõlpsasti üles leida.
Allolev värske foto "peidetud galaktika" tähetekke poolest tormisest südamest on tehtud Hubble kosmoseteleskoobi abil, kasutades mitmeid nippe, et samas sihis asuvat tolmu ja tähti galaktika eest ära kaotada. IC 342 läbimõõduks on umbes 75 tuhat valgusaastat ja see peaks koosnema enam kui sajast miljardist tähest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar