teisipäev, 24. mai 2022

InSight sond on suremas

Kurvad uudised. Viimased aastad Marsi siseehitust uurinud InSight* sond lülitatakse peagi puhkerežiimi ning missioon lõpetatakse tõenäoliselt paar kuud hiljem täielikult. Selle põhjuseks sondi päikesepaneelidele kogunenud tolm, mis pärsib tugevalt selle võimet päikesevalgusest energiat ammutada.

InSight maandus Marsi Elysium Planitia nimelisel tasandikul 2018. aasta novembris. Tunnetades sealseid maa- või õigemini marsivärinaid (kokku üle 1300) ning nende peegeldusi planeedi sisemuses on see teadlastele pakkunud võimaluse teha kindlaks Marsi tuuma, vahevöö ja koore ulatused, paksused ja tihedused. Näiteks nüüdseks teatakse, et Marsi tuum on vedel ning selle koor on arvatust paksem ning koosneb kolmest kihist.

Mai alguses registreeris InSight seni võimsaima marsivärina - 5 magnituudi.

Marsi (ja teiste planeetide) siseehituse uurimine on võimalik tänu sellele, et erinevad materjalid ja kihid kannavad, murravad ja peegeldavad värinaid edasi erineval määral.

Alles paar nädalat tagasi tuvastas InSight seni tugevaima marsivärina - 5 magnituudi. Lisaks värinate "kuulamisele", ilmaolude mõõtmisele, robotkäpale ja kaameratele oli InSightil kaasas pisikene Saksamaal valminud sond, mida kutsuti "mutiks". Selle eesmärgiks oli kaevata ennast 5 meetri sügavusele ning mõõta väga täpselt pinnase temperatuuri erinevatel sügavustel. Paraku osutus Marsi pinnas maandumispaigas oodatust palju kõvemaks ning peale korduvaid katseid (muuhulgas üritas InSight seda oma robotkäpaga maasse lüüa) tuli sellest loobuda.
Erinevalt NASA viimastest kulguritest (Curiosity, Persevereance), mis kasutavad energia ammutamiseks pisikesi tuumareaktoreid, annavad InSightile voolu kaks ringikujulist suurt päikesepaneeli. Aja jooksul on nende peale kogunenud peenikene marsitolm, mis on nüüdseks nende tootlikust lausa kümme korda vähendanud. Kuigi tegemist on ootuspärase protsessiga, lootsid insenerid, et mõni maandurist lähedalt mööduv tuulispask võiks neid mingil määral puhastada. Viimases hädas valati paneelidele robotkäpa abil marsipinnast, mida tuul maha puhus ning seeläbi paneelide pinda paljastas. Nüüdseks on aga olukord suhteliselt lootusetu, kuna sondi maandumispaika hakkab saabuma talv, mida see suure tõenäosusega üle ei ela.
InSight sondi viimane foto endast ja oma tolmuga kaetud päikesepaneelidest. Kaamerat liigutanud robotkäpp asetatakse nüüd puhkeasendisse ning sond madala pingega režiimi. Side katkemine sondiga on mõne järgneva kuu jooksul peaaegu kindlasti vältimatu.

NASA kavatseb sondi lülitada madala voolutarbega režiimi juuli alguses ning täielikult peaks sellega side katkema millalgi selle aasta detsembris. Kuigi muidu täiesti töökorras sondi "surm" on planeediteadlastele korvamatu kaotus, tuleks mainida, et oma planeeritud kahe aastase missiooni asemel on see punasel planeedil vastu pidanud juba kolm ja poolt aastat.
*InSight tähendab tõlkes "sisekaemust" ning see akronüüm moodustub inglise keelsest missiooni kirjeldusest - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Sondi kere ehitati ettevõtte Lockheed Martin Space System poolt ja seda juhib NASA Jet Propulsion Laboratory, kuid enamus selle teadusinsrumentidest on loodud Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide poolt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar