kolmapäev, 22. juuni 2022

Ammuse supernoova jäänuk Luiges

See värviline astrofoto tundub esmapilgul üsna veider, kuna sellelt puuduvad tähed. Tegemist aga ei ole mingisuguse imeliku tähevaba piirkonnaga meie galaktikas, vaid tähed on fotolt meelega eemaldatud, lubamaks selle fookuses oleval rabaval moodustisel paremini välja paista. Meist 1400 valgusaasta kaugusel asuva Luige silmuse näol on tegemist ammuse supernoova jäänukiga, mille süttimist võisid meie kauged esivanemad tunnistada umbes 20 000 aastat tagasi. Mida nad võisid sellest arvata?

Alguse saanud ühest ainsast surevast massiivsest tähest, on see nüüdseks paisunud läbimõõdult umbes 120 valgusaasta laiuseks, hõlmates enda "sees" tuhandeid Linnutee tähti. Meie taevas vastab see kusagil 3 nurgakraadile ehk kuuele täiskuu kettale.

Silmale ja isegi suhteliselt kogukatele teleskoopidele praktiliselt nähtamatut moodustist mitmeid (kümneid) tunde pildistades saab eristada selle hõredast paisuvast kestast erinevaid elemente. Näiteks punane vastab ränile, sinine hapnikule ja roheline vesinikule. Kuna tegemist on meie taevas väga laia objektiga, jagatakse seda tavaliselt veel erinevateks osadeks nagu Loori, Nahkhiire ja Nõialuua udud.
Foto autoriks on Craig Stocks ja pildistamise asukohaks Utah kõrb USAs.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar