laupäev, 11. juuni 2022

Udukogud Altari tähtkujus

Sellel fotol on jäädvustatud killukest suurest emissiooniudust NGC 6188, mis asub meist umbes 4000 valgusaasta kaugusel lõunataevas Altari tähtkujus. Tumedate tolmurikaste ribade ja fragmentide vahele jäävad peamiselt vesiku- ja hapnikurikkad alad, mida udukogus "vaid" miljonite aastate eest tekkinud massiivsed ja kuumad O-tüüpi tähed ergastavad ning sunnivad neid erinevates lainepikkustes (ehk värvides) helendama. Tänu sellele, et foto on tehtud kasutades vaid neid spetsiifilisi lainepikkuseid läbi lubavaid filtreid, saame me nende gaaside poolt taaskiiratud lainepikkuseid eristada. Nähtavas valguses näeks kogu piirkond välja üsna igavalt punane.


All paremal paistab haruldane udukogu tähisega NGC 6164, mille on tekitanud selle südames särav (antud fotolt see hästi välja ei paista) täht HD 148937. Päikesest umbes 40 korda massiivsem sinine hiidtäht on vaid 3-4 miljonit aastat vana ning näib periooditi purskavat endast eemale suuri hulkasid oma täheainest. Tulemuseks on sellest tuhandeid kilomeetreid sekundis eemale liikuvad ja üha hõredamaks muutuvad gaasikestad, millest välisem ja fotol lillakat värvi kest irdus umbes 4000 aastat tagasi. Mõne miljoni aasta pärast peaks HD 148937 oma elu lõpetama suurejoonelise supernoovana, millest jääb alles kosmosesügavustes peaaegu universumi lõpuni hulkuv must auk.

Foto ulatuseks meie taevas umbes 2 kraadi ehk neli täiskuu ketast üksteise kõrvale panduda. Arvestades kaugust, peaks me seega udukogust nägema kusagil 150 valgusaastat laia ala.

Foto autoriks on Austraalia astrofotograaf Shaun Robertson.
Täisresolutsioonis ja lisainfo: https://www.astrobin.com/g6vh87/a

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar