neljapäev, 30. juuni 2022

SpinLaunch katsetab rakettide viskamist

USA ettevõte SpinLaunch on viimased aastad arendanud üsna geniaalset ideed, kus nad hakkaksid tulevikus väiksemaid satelliite sõna otses mõttes orbiidile viskama. Paar kuud tagasi viisid nad läbi oma seni suurima testi, kui kolm meetrit pikk katsealus visati 1600 kilomeetrise algkiirusega kusagil 10 kilomeetri kõrgusele. Kogu teekonda filmis aluse põhjast välja vaatav kaamera.

SpinLaunchi põhimõte on suhteliselt lihtne. Hiiglaslikus vaakumiga täidetud tsentrifuugis kiirendatakse robotkäe otsas olev last (milleks on näiteks kaitsekestas olev pisike satelliit) mitmekordse helikiiruseni ning siis lastakse järsku taeva poole lahti. Last tungib läbi tsentrifuugis vaakumit hoidva membraani ning lendab peamiselt kineetilise energia naljal Maa orbiidile. Lõplike plaanide kohaselt võiks selliste visete algkiiruseks olla kuni 17 kordne helikiirus (ligi 6 kilomeetrit sekundis), mis tähendab, et visatav ese peab tsentrifuugis vastu pidama kuni 10 000 kordsele gravitatsioonikiirendusele. Peaks mainima, et inimene suudab veel üle elada mõne sekundi kestva 9 kordse G. Ehk siis tegemist saab olema rangelt mehitamata startidega.

Täissuuruses versioonist on asi veel aastate kaugusel, kuid juba nende väiksem prototüüp näeb päris muljetavaldav välja...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar