reede, 10. juuni 2022

Hubbe kõik vaatlused ühel pildil

Kui suurt osa taevast on Hubble kosmoseteleskoop suutnud oma 32 aastase eluea jooksul jäädvustada? Üheks illustreerivaks vastuseks on allolev pilt, mille autoriks on füüsik Casey Handmer. Selle valmistamiseks võttis ta kosmoseteleskoobi senised kusagil 1,4 miljonit vaatlust (millest paljud korduvad ühe ja sama objekti puhul) ning pani need vastavalt asukohale ja ulatusele ühele tervet taevast hõlmavale taustale. Tulemus on üsna üllatav. Hubble on suutnud ära vaadata vaid kusagil 0,8% meid ümbritsevast taevast. Selle alla kuuluvad siis kõik need kaunid galaktikad, udukogud, täheparved ja planeedid, mida oleme harjunud selle teleskoobi vahendusel juba enam kui ühe inimpõlvkonna jooksul imetlema.


Pilti läbiv katkendlik sinusoidne kõver vastab ekliptikale ehk tasandile, milles Päikesesüsteemi planeedid, kuud ja asteroidid tiirlevad ning mida Hubble on suhteliselt palju uurinud. Pildilt peaks veel märkama U-kujulist tumedat ala, mis vastab Linnutee heledale tasandile ning mis varjutab oma tähtede ja tolmuga potentsiaalseid huvitavaid objekte selle taga. Seega pole Hubblet kuigi palju sealsete alade vaatlemiseks kasutatud.
Hubble pole kunagi olnud mõeldud terve taeva vaatlemiseks. Seevastu järgmisel aastal Tšiilis tööd alustav Vera Rubini observatoorium, mille 8,4 meetrine peapeegel ja maailma suurim 3,6 miljardi piksline kaamera peaks olema võimeline terve taeva ära vaatlema vaid nädalaga (reaalselt näeb ta vaid lõunataevast).
Lisaks on NASA-l ja Hiina rahvuslikul kosmoseadministratsioonil (CSST) kavas peagi orbiidile saata kosmoseteleskoobid, mille mõõtmeid võib võrrelda Hubblega, kuid mille võimekus ületab viimast sadu kordi. Näiteks NASA Nancy Grace Romani nimeline kosmoseteleskoop, mis peaks strartima mitte hiljem kui 2027. aastal, omab sama suurt peeglit kui Hubble, kuid tänu 300 miljoni pikslilisele kaamerale suudab see sama lahutusvõime juures vaadelda kusagil 100 korda laiemat ala. Juba kahe aasta pärast peaks Hiina esimese kosmosejaama Tiangongi juurde lennutatama kosmoseteleskoop Xuntian, mis omab 2 meetrist peeglit, kuid lausa 2,5 miljardi piksilist kaamerat. See tähendab, et Xuntian peaks olema võimeline 10 aastaga Hubblega võrreldavas lahutusvõimes ära vaatlema koguni 40 protsenti taevast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar