laupäev, 9. juuli 2022

James Webbi testifoto universumisügavustest

James Webbi kosmoseteleskoobi esimeste tõeliselt kvaliteetsete värvifotode avaldamiseni on veel loetud päevad, kuid enne seda avaldas NASA omamoodi "teaseri" selle ühest proovivaatlusest mais. Allolev foto on üles võetud 32 tunni ja 72 kaadri liitmisel ühest pisikesest suhteliselt tähevaesest taevaalast. Kusjuures foto ei ole tehtud mitte mõne Webbi võimeka teaduskaameraga, vaid kõigest selle juhatuskaameraga (Fine Guidance Sensor), mille peamiseks ülesandeks on teleskoopi pildistaval objektil hoida ning kontrollida selle peeglite ja kaamerate joondust.

Sellegipoolest on sellel hämmastavalt teraval ja detailsel monkromaatilisel (ühetoonilisel) fotol näha mõnda meie galaktikasse kuuluvat tähte (kuusnurksete kiirtega) ning taustal tuhandeid seniavastamata galaktikaid, mille kaugusi võib mõõta sadades ja tuhandetes miljonites valgusaastates.

Näiteks Hubble kosmoseteleskoobil kulus oma sarnase ja toona revolutsioonilise süvavõtte (Deep field, 1995) tegemiseks kümme järjestikust päeva peakaameraga säritamist ning ühtekokku 342 kaadrit. Seda näeb alt.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar