neljapäev, 26. jaanuar 2023

Maast möödub lähedalt kaubikumõõtu asteroid

Eeloleval ööl umbes kella poole kolme ajal öösel möödub Maast väga lähedalt kaubiku mõõtu asteroid. Ohtu kokkupõrkeks Maaga pole, kuid tegemist on siiski ühe napima dokumenteeritud asteroidi möödumisega ajaloos.

Asteroid nimega 2023 BU avastati Krimmis tegutseva hobiastronoom Gennadi Borisovi poolt laupäeval, kuid nüüdseks on selle olemasolu ja trajektoor kinnitatud mitmete observatooriumide poolt. Tegemist on vahemikus 3,5-8,5 meetrise asteroidiga ning möödumise hetkel asub see kusagil 3600 kilomeetri kõrgusel Lõuna-Ameerika lõunatipu kohal. Selle vaatlemiseks läheks aga isegi nii lähedalt vaja teleskoopi.


Senini on dokumenteeritud vaid kolm asteroidi, mis on Maast möödunud lähemalt. Need olid 2021. aasta oktoobris 3047 kilomeetri kõrguselt Antarktika kohalt möödunud 2021 UA1, 2020. aasta augustis 2950 kilomeetri kaugusele tulnud 2020 QG ja sama aasta novembris vaid 373 kilomeetri kõrguselt Vaiksest ookeanist üle liikunud 2020 VT4. Ei tohiks nüüd arvata, et viimastel aastatel on taolisi asteroide Maa lähiümbrust tihedamini külatamas. Paranenud on lihtsalt astronoomide võimekus neid avastada. Tõenäoliselt möödub neid meie planeedist igal aastal mitmeid kui mitte kümneid. Mõned neist sisenevad ka atmosfääri, kus neist enamus ilma suurema kärata lihtsalt ära põlevad või siis mõnikord ka osaliselt maapinnale (või suurema tõenäosusega vette) jõuavad. Tasub näiteks meelde tuletada 2013. aasta veebruaris Venemaal Tšeljabinski oblasti kohal plahvatanud umbes 20meetrist asteroidi, mille lööklaines purunenud aknaklaasid tõid endaga kaasa ka inimvigastusi.
All õigetes proportsioonides joonis 2023 BU Maa gravitatsioonis kõverdunud trajektoorist (punasega). Kusjuures peale Maaga kohtumist lennutatakse eelnevalt 359 päevaga ühe tiiru ümber Päikese teinud asteroid sellisele väljavenitatud orbiidile, kus ühe tiiru tegemiseks kulub 425 päeva. Rohelisega on joonisel kujutatud geostatsionaarsete satelliitide orbiit Maa pinnast umbes 36 000 kilomeetri kõrgusel. Need on siis sellised satelliidid, mis tiirlevad ümber Maa samas tempos kui Maa pöörleb, lubades neil planeedi pinnalt vaadates püsida taevas ühe koha peal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar