neljapäev, 12. jaanuar 2023

Pilv Marsi vulkaani taga

Marsi Tharsise platool kõrguvad reas kolm ammukustunud hiidvulkaani. Neist kõige lõunapoolsem - Arsia Mons - ulatub jalamilt üle 20 kilomeetri kõrgusele ning ületab pindalalt Eestit. Ainuüksi selle tippu moodustunud kaldeera on läbimõõdult suurem kui enamus maiseid vulkaane. Mahult ületab see Maa suurimat vulkaani - Hawaiil asuvat Mauna Load enam kui 30 kordselt. Arsia Mons ei ole sealjuures isegi mitte Marsi suurim vulkaan, mille au kuulub Tharsise vulkaanidest loodes asuvale Olympos Monsile.

Arsia monsi pikenenud pilv pildistatud Euroopa Kosmoseagentuuri Mars Expressi HRSC kaamera poolt 2019. novembris.

Marsi põhjapolaarmüts, Tharsise platoo, Tharsise kolm vulkaani (Arsis Mons kõige alumine) ja Olympos Mons (keskel) pildistatud 2021. aasta sügisel Emiraatide Hope sondi poolt.

Kuigi Marsi atmosfäär on võrreldes meie poolt igapäevaselt sissehingatavaga ülihõre ja -kuiv, sisaldab see siiski mingil määral niiskust. Siis kui Marsi lõunapoolkeral algab kevad, kannavad Arsia Monsi idanõlvadest üles kerkivad soojemad õhuvoolud seda niiskust planeedi atmosfääri veelgi jahedamatesse ülakihtidesse, kus see külmub tillukeste jääkristallidena. Kõrgustes pidevalt ja sadu kilomeetreid tunnis puhuvad idatuuled venitavad nendest moodustuvatest kristallidest vulkaani tipu taha 150 kilomeetrit laia ja kuni 1800 kilomeetrit pika pilvetriibu, mis südapäevases päikesepaistes aurustub ja kaob. Järgmisel hommikul kordub sama ja seda umbes 30-60 päeva Marsi 668 päevasest (sol) aastast. Teistel aastaeagadel ei ole Marsi atmosfääritingimused pilve moodustumiseks sobivad.

Lihtsalt "Arsia monsi pikenenud pilveks" nimetatud ilmastikunähtust uuriti esmakordselt lähedalt 2018. aastal Euroopa Kosmoseagentuuri Mars Expressi kaamerate abil, kuigi tagantjärgi on sellest märke näha ka varasemate missioonide fotoarhiivides. Asi selles, et enamus Marssi pinda uurima saadetud missioonidest kasutasid ja kasutavad tänaseni planeedi ümber tiirlemisel nii-nimetatud päikese-sünkroonset orbiiti. Sellisel orbiidil asuv sond liigub igast Marsi asukohast üle samal kohalikul (päikese)ajal ning pinna pildistamiseks kõige optimaalsemate valgustustingimuste jaoks oli see tüüpiliselt pärastlõunasel ajal, siis kui kõnealune pilv oli juba ammu aurustunud.

Pilve päevane tsükkel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar