teisipäev, 3. jaanuar 2023

Supernoovajäänuk naabergalaktikas

Hiljuti jäädvustas Hubble kosmoseteleskoop üht kauget supernoovajäänukit tähisega DEM L 190. Esimest korda pildistati seda Hubble poolt juba peaaegu 20 aastat tagasi kasutades selleks teleskoobi väiksemat sorti tiibklaveri mõõtu kaamerat nimega Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2)*, mis asendati 2009. aastal kosmoseteleskoobi viienda ja viimase teenindusmissiooni käigus palju võimekama Wide Field Camera 3 (WFC3) poolt. Nüüd on kaht vaatlust kombineerides saadud sellest omapärasest moodustisest seni kõige selgem ja detailirohkem kujutis.

DEM L 190 näol on tegemist on meist umbes 160 000 valgusaasta kaugusel Suureks Magalhaesi pilveks kutsutud kääbusgalaktikas asuva supernoovajäänukiga. Nagu nimest aimata võib on see järele jäänud massiivse tähe elu lõpetanud supernoovast ehk tohutust täheplahvatusest, mille valgus võis meieni jõuda kusagil mõni tuhat aastat tagasi (sellele peaks lisama veel 160 tuhat aastat ehk aja, mis kulus valgusel 160 tuhande valgusaastase vahemaa ületamiseks). Silmale võis see toona paista uue tähena lõunataevas, mis mõne kuu möödudes nähtamatuks tuhmus. Nüüdseks näeme selle asemel mitu valgusaastat laia paisuvat ja erinevates lainepikkustes (värvides) heledavat gaasifilamentide kogumit, mis on oma keeruka kuju saanud kohtudes suurel kiirusel tähtedevahelise hõreda gaasiga.

20 aasta tagune, Hubble eelmise kaameraga jäädvustatud foto samast objektist.

Et plahvatanud hiidtäht oli teatud kõrge massiga (10-25 Päikese massi) ei hävinenud see supernoovas täielikult, vaid selle tuumast jäi alles ülitihe peaaegu täielikult neutronitest koosnev neutrontäht, mille läbimõõt on umbes 20 kilomeetrit, kuid mass suurem kui Päikesel. See konkreetne neutrontäht on ühtlasi ka magnetar ehk selline neutrontäht, mis omab magnetvälja tuhandeid triljoneid kordi tugevam kui Maa. Mõõtmised näitavad, et see pöörleb korra umbes iga kaheksa sekundi tagant ning aeg-ajalt kiirgab see tugevalt gammakiirguses. Esimene selline "pehme gammapurse", mis pärines fotol olevast supernoovajäänukist, tuvastati Maa orbiidil tiirlevate gammaobservatooriumite poolt juba 1979. aastal.

*Hubble vana kaamera toodi kosmosesüstik Atlantisega tagasi Maale ning hetkel näeb seda USA-s Smithsoniani muuseumis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar