reede, 20. jaanuar 2023

Veenus ja Saturn kohtuvad talvetaevas

Eestis pühapäeva õhtuks piisavalt selget taevast näha oleks vist liiga palju tahetud, kuid teisel pool atmosfääri toimuv astronoomiline sündmus tuleks sellegipoolest ära mainida. Mõned meie jälgijad elavad või puhkavad kindlasti ju sellel ajal mõnel soojemal ja selgemal maal.

Jutt käib planeetide Saturni ja Veenuse näilisest lähenemisest, mis toob pühapäeva õhtuks kaks üksteisest tegelikult väga kaugel asuvat planeeti taevas üksteisest vaid kusagil 1,3 nurgakraadi kaugusele. Seda on piisavalt vähe, et veidi udusema silmanägemisega inimesele paista üheainsa heleda objektina. Valdava enamuse sellest heledusest (tavakeeles eredusest) panustab ühinemisesse planeet Veenus, mis on sellel ajal Päikese poolt valgustatud 93% ulatuses. Tänu lähedusele, mõõtmetele (peaaegu sama suur kui Maa) ja Veenuse peegeldavale pilvkattele on see planeet nüüd ja tulevatel kuudel tähistaeva kõige heledam "täht". Saturni heledus on tükk maad madalam, olles siiski võrreldav taeva heledamapoolsete tähtedega (näiteks Kaksikute Polluksiga).

Veenus ja selle pilvkate läbi Jaapani Akatsuki sondi infrapunafiltrite. Teleskoobis paistab Veenus täiesti valge. Pildistatud 2018. aastal.

Saturni uurinud Cassini sondi üks viimaseid fotosid planeedist 13. septembril 2017. Kaks päeva hiljem juhiti see hiidplaneedi atmosfääri, kus see leidis oma tulise lõpu.
Lähenemise vaatlemiseks on parim aeg õhtul vahetult peale päikeseloojangut, ehk kella viie kuni kuue vahel. Planeedid asuvad sellel ajal väga madalal edelasuunas ehk nende nägemiseks tuleks ennast sättida mõne lagedama põllu äärde või avatud vaatega künkale. Vaatlemiseks sobib ka paljas silm, aga paremaid tulemusi saavutab binokli või väiksema suurendusega teleskoobiga (et kaks planeeti korraga vaatevälja ära mahuks). Veidi kangemat suurendust kasutades ja neid ükshaaval vaadates paistab Veenus väga heleda peaaegu täiesti valgustatud kettana. Saturni puhul on ära näha selle iseloomulikud, võiks öelda lausa ikoonilised, rõngad ja selle suurim kuu Titan.
Kusjuures Saturn hakkab nüüd meie jaoks Päikesele nii lähedale jääma, et enne suve me seda enam öötaevas ei näe. Veenus seevastu tõuseb õhtutaevas iga päevaga üha kõrgemale. Ärge siis ära ehmatage, kui selgemate ilmade tulekul läänetaevasse üks "ebanormaalselt" hele objekt juurde on tekkinud. See ei ole UFO.

Selline näeks pühapäevaõhtune edelataevas ja selles toimuv lähenemine välja Eestist. Kuvatõmmis planetaariumiprogrammist Stellarium.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar