kolmapäev, 17. aprill 2024

Avastati massiivseim stellaarne must auk

Avastatud on seni massiivseim niinimetatud stellaarne must auk Linnutees, mis asub meist "vaid" 1926 valgusaasta kaugusel Kotka tähtkuju suunas. Sellega on see meile ühtlasi teine lähim must auk*.

Erinevalt enamike hiidgalaktikate südames peituvatest massiivsetest ja supermassiivsetest mustadest aukudest, mille massid võivad Päikest ületada miljoneid ja miljardeid kordi, on stellaarsed mustad augud pisemad ja teistsuguse sünnilooga. Kui esimesed kukkusid arvatavasti noores universumis kokku tihedast gaasist ja tolmust, siis stellaarsed mustad augud on sündinud massiivsete tähtede kollapsi (supernoovade) käigus. Seni on Linnuteest avastatud kümnekonna Päikese massiga stellaarseid musti auke. Vastavastatud BH3 massiks on hinnatud lausa 33 Päikest.

All animatsioon BH3 tähist kandvast mustast august (punasega) ja selle ümber tiirlevast tähest.

Kuigi Linnutees leidub taolisi musti auke ilmselt suurel hulgal, on neist enamikud meie jaoks praktiliselt nähtamatud. Nagu nimigi ütleb, ei kiirga must auk (peaaegu) üldse, mistõttu saab neid "näha" vaid kaudsetel meetoditel. Üheks selliseks viisiks on kui musta augu ümber tiirleb mõni täht, mille orbiidist saab gravitatsiooniseaduse põhjal tuletada nähtamatu musta augu asukoha ja massi. Sellisel moodusel leiti ka BH3. Nimelt avastati Linnutee tähtedest 3D kaarti koostava Gaia satelliidi andmetest üks täht, mis näis veidral kombel võbelevat. Lähemal vaatlusel maailma suurimate teleskoopidega tehti kindlaks, et see täht tiirleb ümber nähtamatu massi iga 11,6 aasta tagant. See nähtamatu mass ongi suure tõenäosusega must auk.
Tähe omadusi uurides on leitud, et see ei ole nähtavasti "saastunud" musta augu tekitanud supernoova poolt. See tähendab, et tõenäoliselt on see musta augu orbiidile püütud hiljem.
Linnutees võib teoreetiliselt leiduda kuni 100 Päikese massiga musti auke. Paraku ei tiirle neist suurema osa ümber tähti, mis selle asukoha reedaks. Igatahes hetkel on BH3 Linnutees massilt teadaolevalt teine must auk, mida ületab vaid Linnutee südames asuv Sagittarius A* (hääldataksegi A-tärn), mille mass on 4,1 miljonit Päikest.
*lähim teadaolev must auk Gaia BH1 asub meist 1560 valgusaasta kaugusel Maokandja tähtkuju suunas ja on 9,26 Päikese massiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar