kolmapäev, 3. aprill 2024

Põrkuvad galaktikad

Kahest omavahel interakteeruvast spiraalgalaktikast (NGC 5426 ja NGC 5427) koosnev galaktikapaar Arp 271, mis asub meist 130 miljoni valgusaasta kaugusel Neitsi tähtkuju suunas. Struktuurilt ja suuruselt ilmselt meie endi Linnuteele suhteliselt sarnaste galaktikate saatus ei ole meie jaoks veel selge. Nad võivad omavahel põrkuda, moodustades lõpuks ühe hiiglasliku elliptilise galaktika, või siis mööduvad nad üksteist riivates erinevates suundades. Kuigi galaktikad on juba servipidi koos ning liiguvad üksteise suhtes sadu kilomeetreid sekundis, võtab kogu protsess veel miljoneid aastaid (tegelikult on see muidugi juba toimunud, kuid informatsioon selle kohta on meie poole veel valguse kiirusel teel).

Olenemata selle kosmilise tantsu täpsest finaalist tekitab põrkumine/riivamine mõlemas galaktikas võrdlemisi tormilise tähekke laine - tähtedevaheline gaas saab loodejõudude poolt häiritud, koguneb kokku ning kukub hiiglaslikes udukogudes tähtedeks. Miljonite aastate pärast võivad seega mõlemad galaktikad paista meile võrreldes tänasega oluliselt heledamalt.

Arp 271 võib olla omamoodi pilguheit meie endi tulevikku, kuna Linnutee ja Andromeeda galaktika on üksteisega sarnasel kokkupõrkekursil. Selleni läheb aga veel 4,5 miljardit aastat aega. Päikesesüsteem on selleks ajaks paraku tundmatuseni muutunud ning Maa Päikese paisumise tõttu põlenud elutuks kivi- ja rauapalliks.
Foto on tehtud Tšiilis asuva Euroopa Lõunaobservatooriumi 3.58 meetrise teleskoobiga (New Technology Telescope). Autor: ESO

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar