esmaspäev, 6. mai 2019

Galaktikate uputus Hubble vahendusel

Veteranist Hubble kosmoseteleskoop ei taha kuidagi väsida üllatamast. NASA poolt äsja avaldatud Hubble Legacy Field (Hubble Pärandivõte), mis on mosaiikfoto 16 aasta jooksul kogutud kaadritest, pakub seniajani kõige detailsemat pilguheitu universumi sügavustesse. Sellest paremat vaatepilti ei näe me enne, kui orbiidile lennutatakse Hubble mantlipärija James Webb kosmoseteleskoop, mis on plaanitud aset leidma alles 2021. aastal.
Kuigi palja silmaga ei tundu fotol olevat midagi peale paarisaja ebamäärase kujuga täpi, on sellelt täisresolutsioonis leitud üle 265 000 galaktika. Iga tähesüsteem sisaldab kümneid ja sadu miljardeid tähti ning kaugemad neist pistavad sellistena, nagu nad olid 13,5 miljardit aastat tagasi ehk kõigest 500 miljonit aastat pärast Suurt Pauku. Kusjuures kogu foto on tehtud vähem kui täiskuu suuruselt alalt ning pole mingit põhjust arvata, et sama vaatepilt ei avane kõikjal meie ümber.

Mosaiigi koostamiseks kulus ligi 7500 individuaalset kaadrit, mis on 16 aasta jooksul jäädvustatud 31 erineva kosmoseuuringute programmi käigus. Lisaks nähtavale valgusele on pildile lisatud infrapuna- ja ultraviolettkiirguses kogutud andmed.

Hubble Legacy Field mosaiikfotol on jäädvustatud üle 256 000 galaktika.
Selle tegemiseks kulus 16 aastat ja ligi 7500 individuaalset kaadrit.

Täisresolutsioonis: http://hubblesite.org/image/4493/news_release/2019-17
Aastate jooksul tehtud süvavõtete suuruste võrdlus. Seest välja minnes: Hubble eXtreme Deep Field, Hubble Ultra-Deep Field, Great Observatories Origins Deep Survey ja viimaks Hubble Legacy Field.
Süvavõttel on näha erinevates kaugustes ja seega erinevatel aegadel ajas tagasi paistvad galaktikad. Kaugemad galaktikad eemalduvad meist kiiremini kui lähemad, kuna universum paisub igas ruumipunktis. Sellest tulenevalt paistavad nad punakamad (nende spektrid on punanihkes).
Legacy Field-i suuruse võrdlus täiskuuga,
Täisresolutsioonis (20791x19201 pikslit) foto saab alla laadida siit: http://hubblesite.org/image/4493/news_release/2019-17

Visulatsioon, mis demonstreerib Pärandivõtte tegelikku detailsust ja ulatust:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar