neljapäev, 21. mai 2020

Astronoomiaklubi astrofoto: Hiidplaneedid Pepsi ääres

Täna ja homme õhtul tasub selge taeva korral (prognoos kiita pole) vahetult peale päikeseloojangut madalale loodetaevasse vaadata. Heleda Veenuse leidmisega sealt ei tohiks kellelgi raskusi olla. Kuid lisaks Rooma armastusejumalanna järgi nime saanud planeedile paistab sellest paari nurgakraadi kaugusel ka harvanähtav Merkuur - meie Päikesesüsteemi piseim planeet, mille nimi pärineb jumalate käskjalalt. Mõlemat planeeti näeb hõlpsasti ka palja silmaga, kuid hea binokkel teeb vaatepildi kindlasti paremaks.
foto Jupiterist ja Saturnist on tehtud eile hommikul Peipsi põhjarannikul. Pange tähele, et Jupiteri heledus on piisav, et järvepinnale peegeldus luua.
Täna õhtul kella 22:30-23:30 vahel paistab Merkuur peaaegu otse Veenuse all. Homme samal ajal on teda näha Veenusest vasakul. Kuigi planeedid tunduvad asuvat neil hetkedel üksteisele väga lähedal, lahutab neid tegelikult ligi 60 miljonit kilomeetrit. Merkuuri võib ehataevast otsida veel paar nädalat, kuid mai viimase nädala keskpaigaks on Veenus praktiliselt nähtamatuks muutunud.
Lisaks Veenusele ja Merkuurile võib hommikuti vaadelda üht teist uhket planeedipaari - Jupiteri ja Saturni. Hiidplaneedid tõusevad kagusuunalt umbes kella kahe ajal ning jäävad nähtavaks kuni päikesetõusuni. Neist heledam Jupiter asub paremal ja rõngastatud Saturn vasakul. Unetutel teleskoobiomanikel õnnestuks neist esimese puhul näha tume-heledaid gaasivööte ja suuremaid kaaslasi ning Saturni puhul seda umbritsevat uhket rõngasüsteemi. Parim aeg planeete vaadelda saabub aga juuli keskpaigas, kui nad on meile kõige lähemal ning õhtuti madalal lõunataevas paistmas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar