teisipäev, 26. mai 2020

Veenuse faasid

Sellel astrofotograaf Richard Addisi liitfotol on hästi näha kuidas planeet Veenus on viimastel kuudel läbinud meie perspektiivist erinevaid faase otsekui Kuu. Samal ajal kui planeedi valgustatud sirp on kahanenud, on ta oma orbiidil meile lähenedes näilises suuruses kasvanud. Valgustatud osa pindalasid võrreldes on kerge mõista, miks Veenuse heledus selle käigus meie taevas (teatud punktini) isegi tõuseb.


Alt üles loetledes on fotod tehtud 27. veebruaril, 20. märtsil, 14. aprillil, 24. aprillil. 8. mail ja 14. mail. Veenuse sirp, mida on loetud päevad veel õhtuti väga madalal loodetaevas näha, on nüüdseks veelgi õhemaks muutunud. Kui ei usu, siis korralik binoklipaar aitab seda tõestada.
Veenuse faase jälgis oma algelise teleskoobiga ka kuulus Galileo Galilei, kes nägi nendes järjekordset tõestust, et planeedid (Maa nende hulgas) tiirlevad ümber Päikese, mitte ümber Maa. Oleks ju väga raske seletada Veenuse faaside sellist kiiret muutust, kui see tiirleks ümber meie, asudes samal ajal Päikesest lähemal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar