kolmapäev, 27. mai 2020

SpaceX üritab ajaloolist raketistarti

Täna õhtul kell 23:33:33 peaks kõigi eelduste kohaselt USA Kennedy Kosmosekeskusest startima kosmoseettevõtte SpaceX esimene mehitatud missioon, mis kannab nime Demo-2. Tegemist on ühtlasi esimese mehitatud lennuga USA pinnalt viimase üheksa aasta jooksul, peale seda kui NASA kuulsad kosmosesüstikud pensionile saadeti.
Falcon 9 ja selle tipus olev Dragon Crew nimeline kosmoselaev ootamas starti.
Ajaloolise lennu komandöriks on süstikuveteran Douglas (Doug) G. Hurley, kellega liitub samuti süstikutega eelnevalt lennanud astronaut Robert L. Behnken. Nende missiooniks on 19 tundi peale starti põkkuda Rahvusvahelise Kosmosejaamaga (ISS) ning veeta seal 30-119 päeva, peale mida naasevad nad Dragon Crew nimelise kosmoselaeva pardal tagasi Maale. Suuremas plaanis on missiooni eesmärgiks demonstreerida (sellest ka nimi Demo) SpaceX'i arendatud tehnoloogia sobivust mehitatud lendudeks.
Dragon kapsel põkkumas ISSiga eelmisel aastal toimunud mehitamata lennu käigus.
Et siiani on USA Rahvusvahelisse Kosmosejaama reisimisel ostnud hirmkalleid kohti Venemaa legendaarsete Sojuzide pardal, siis asja sujumisel loodetakse sellega nüüdsest jälle omal jõul (olgugi, et SpaceX on eraettevõte) hakkama saada.
Raketistarti saab otseülekandes (hiljem salvestusena) vaadata siit: https://m.youtube.com/watch?v=Aymrnzianf0

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar