kolmapäev, 6. mai 2020

NASA sond valmistub asteroidilt proove võtma

Alates 2018. aasta detsembrist on Maa-lähedase asteroid Bennu ümber tiirlenud kosmosesond OSIRIS-REX, mille üheks põnevamaks eesmärgiks on asteroidilt mõnikümmend grammi pinnast kaasa haarata ning see tagasi Maale toimetada. Eelmisel nädalal toimus selle keeruka manöövri peaproov, mille käigus laskus sond asteroidi pinnast kõigest 65 meetri kõrgusele.
Bennu on maa-lähedaste Apollo asteroidide hulka kuuluv umbes poole kilomeetrise läbimõõduga kivimürakas, mille puhul eksisteerib ka oht, et see võib lähima paarisaja aasta jooksul Maaga põrkuda (kuigi see tõenäosus on suhteliselt väike). Just selle orbiidi lähedus Maale, suhteline suurus ning selle süsinikurikas koostis olid otsustavaks OSIRIS-REx missiooni sihtkoha valikul. Kusjuures Bennu valiti välja mitmekümne tuhande kandidaadi seast.

Kahe viimase aasta jooksul on OSIRIS-REx tiirelnud asteroidist umbes 5 kilomeetri kaugusel, kus see on selle pinda kaardistades otsinud sobivat kohta pinnaseproovi kogumiseks. Viimastel nädalatel on sond sooritanud mitmeid proovilähenemisi, mille käigus testitakse selle autonoomseid süsteeme ja kaameraid. Kuna asteroid asub Maast mitmekümne valgusminuti kaugusel, ei saa pinnaseproovi võtmist maisest juhtimiskeskusest otseülekandena juhatada, vaid sond peab sellega iseseisvalt hakkama saama. Selleks ligineb see asteroidi pinnast paari meetri kaugusele, ning sirutab välja üle kolme meetrise robotkäe - TAGSAM. Selle otsast välja paistatud lämmastikgaas paiskab pinnalt lendu tolmu, mis kogutakse vastavatesse konteineritesse. Lisaks on robotkäel padjakesed, mis puudutavad vastu pinda. Peale seda naaseb sond tagasi oma orbiidile ümber asteroidi ning veendub ennast keerutades, et pardal on vähemalt 60 grammi pinnast.
Juhul kui hetkel augustisse plaanitud esimene katse ebaõnnestub, on sondil ja selle käel kütust vähemalt kaheks teiseks katseks. Kui kõik läheb aga plaanipäraselt, suundub see tagasi Maa poole ning kapsel väärtuslike proovidega maandub 2023. aastal USA Utah osariigis asuvale katsepolügoonile. Õnnestumise korral oleks tegemist NASA esimese eduka pinnaseproovi toomisega asteroidilt.
Kuna Bennu on kosmoses rännanud miljardeid aastaid, loodetakse selle proovide analüüsimisel välja selgitada Päikesesüsteemi nooruspäevil valitsenud tingimusi. Lisaks võidakse selle pinnalt leida keerukaid süsinikühendeid, mida peetakse elu tekke ehituskivideks. Pole välistatud, et just Bennu sarnased süsinikurikkad asteroidid tõid Maale tänapäevase elu alged.
Klipis on näha kuidas sond Bennule ligineb, et seejärel tagasi orbiidile taganeda. Kommentaarides on mõned Bennu üldvaated ja selgitavad joonised.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar